9 juli 2013

Folkvandring i Norge

God morgon. Jag sitter och skriver från Sörlandsfestivalen i Norge där Rut och jag talar den första veckan. I lördags var den kristna tidningen Norge idag här på konferensen och gjorde ett reportage om Sörlandsfestivalen. De delade också ut gratisexemplar av tidningen.

Det var intressant att läsa en papperstidning för en gångs skull. Jag läser ju, som bekant, huvudsakligen digitala tidningar. Det nummer jag fick i min hand handlade till stor del om de kristna sommarkonferenserna.

Man räknar med att ca 150.000 personer besöker de kristna sommarkonferenserna i Norge och tidningens ledarspalt förvånar sig över att den stora folkvandringen till de kristna konferenserna inte alls uppmärksammas av tidningar, radio eller TV i Norge. I ledarspalten står det "De gir oss i stedet fine programmer om noen som har oppdaget noen smådyr i Uganda. Men de enorma folkevekkelser som endrer verden, der nordmenn har stått og står sentralt, dekker en ikke." Ledarspalten skriver vidare: "De er ikke redd for religion, men de er livredde for sin egen kristendom".

Veckan innan vi reste till Sørlandsfestivalen var vi på Frelsesarmeens kongress i Oslo. Det var mellan 1.500 och 2.000 människor på mötena. Vi vet också att det var många människor som bara var med vid något enstaka möte, så det är inte orimligt att anta att bortemot 3.000 människor tog del i någon del av kongressen. Lägger man till det alla övriga sommarkonferenser som Frelsesarmeen inbjuder till under sommaren kommer man kanske upp i femsiffiga tal. Och tillsammans med alla andra kristna samfund räknar man alltså med 150.000 människor på kristna konferenser.

De två största samlar mer än 5.000 deltagare var. Det är konferensen i Sarons Dal och OASE-konferensen. Det finns utan tvekan ett stort sug efter att komma tillsammans och höra uppbyggande undervisning under sommaren för att ladda batterierna inför det kommande arbetsåret.

Inga kommentarer: