20 juli 2013

Inför söndagen - Andlig klarsyn

ÅTTONDE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET - Andlig klarsyn

Söndagens texter:  Bibel 2000: Ords 7:1-3 | 1 Kor 3:10-15 | Matt 7:22-29 | Ps 119:30-35

Huset på berggrunden och huset på sanden

"Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund. Och den som hör dessa mina ord men inte handlar efter dem är som en dåre som byggde sitt hus på sand. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och störtade sig mot hans hus, och det rasade och raset blev stort.”
När Jesus hade avslutat detta tal var folket överväldigat av hans undervisning, för han undervisade med makt och inte som deras skriftlärda."  (Matt 7:24-29).

Det handlar om en klok man och om en dåre. Alla som har gått i söndagsskolan kan den här berättelsen. Det handlar om att bygga sitt liv på den fasta klippan.

Men även om det är många som kan berättelsen utantill är det många som missat poängen. Om man frågar folk i allmänhet och folk i kyrkan i synnerhet vad det är för skillnad på den kloke mannen och dåren, får jag ofta svaret att den kloke mannen byggde sitt liv på Jesus. Det kan säkert vara sant, men det står ingenting om det i texten.

Det finns bara en skillnad mellan den kloke och dåren.

Båda två hörde samma ord. De fick samma undervisning. De tog emot samma ord från Jesus.

Den enda skillnaden var sedan att den kloke gjorde vad Jesus sa och dåren gjorde inte vad Jesus sa.


Det handlar om att lyssna och att lyda. Både och. 

Hur många är det som efter söndagspredikan går ut och tillämpar vad de lärt sig? Och hur många är det som verkligen gör något med budskapet de tar emot?

Hur många kloka finns det på gudstjänsten och hur många dårar? Var bygger du ditt hus?

Tänk om vi bara tillämpade en bråkdel av allt vad vi lärt oss i kyrkan. Då skulle både kyrkan och världen sen annorlunda ut.

/PB

Inga kommentarer: