11 jan. 2014

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 12 januari

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen, efter en intensiv vecka. Huvuddelen av veckan har vi ägnat åt en kurs för alla löjtnanter i Norge och Island. Det var en stor förmån och inspiration att få möta de 23 löjtnanterna.

Vi fick genom löjtnanterna hör många goda rapporter om vad som sker i territoriet. Nya soldater och civilmedlemmar, men också det imponerande gensvaret från det norska folket under julgryteinsamlingen. Man har verkligen en enorm tillit till Frälsningsarméns arbete. Kårledaren i Kristiansand visade ett utdrag från lokalpressen: Mer än 2,2 miljoner norska kronor bara i den staden.

Då vi senare i veckan var på ett sammanträde på Högkvarteret såg jag på väggen ett foto av mer än tvåhundra slumsystrar. På tavlan
Aktiva slumsystrar 1941
kunde man läsa att det var en bild av aktiva slumsystrarna 1941, och jag har har hört många vittnesbörd från människor som blivit hjälpta av Frälsningsarmén i sin ungdom och att man nu på gamla dar vill ge något tillbaka. Jag undrar hur det blir i framtiden. Kommer vårt arbete idag att resultera i samma tacksamhet hos det norska folket?

Under veckan har vi också firat att Frälsningsarméns kår i Moss fyller 125 år. Den 7 januari 1889 "öppnade Frälsningsarmén eld" i en hyrd danslokal i Moss. Sedan dess har det varit en kontinuerlig verksamhet i staden.

Rut och jag var soldater i Moss 1979-1988 och vi kunde känna igen oss på några av de bilder som visades på storskärm under avslutningen på fredagen, som var den dagen som vi firade högtiden.

Firandet började med en högtidsmiddag för kårens soldater. Blommor utdelades till dem som varit soldater i Moss kår i femtio år eller mer. Därefter var det konsert med Mannssambandet som nu har varit aktiva i 19 år. Fem av deltagarna i Mannssambandet hör hemma på kåren i Moss.

Du kan få höra hur det lät HÄR och HÄR.
Mannssambandet
Nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå upp till gudstjänsten på kåren som nu börjat sitt 126:e år, och sedan kommer snart en ny vecka, och jag att det ska bli en välsignad vecka för dig.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: