25 jan. 2015

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 25 januari

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Tidig söndagsmorgon på väg till Dröbak. Just nu är vi mitt inne i en Bibelhelg på Frälsningsarmén i Dröbak.

Dröbak är bland annat känt för en händelse i inledningen av andra världskriget. En rad tyska krigsskepp seglade uppför Oslosjorden för invasionen av Norge, och på Wikipedia kan vi läsa:

        "Natten mellan den 8 och 9 april (invasionens första dag) stävade Blücher, i spetsen för Kampfgruppe V, uppför Oslofjorden. Förutom Blücher bestod gruppen av kryssarna Lützow och Emden samt tre torpedbåtar och ett antal mindre fartyg. Gruppen förde med sig 2000 soldater vars uppgift var att inta Norges huvudstad Oslo.När den tyska styrkan närmade sig Oscarsborgs fästning avfyrade den underbemannade besättningen Moses och Aron, två av sina tre 28 cm Krupp-tillverkade kanoner modell 1892. Bägge granaterna träffade Blücher som fattade eld. Samtidigt öppnade lätta och medelstora norska kanonbatterier på fastlandssidan eld mot Blücher och Lützow. Blücher fick dessutom problem med styrningen och tvingades manövrera i det trånga Drøbaksundet med hjälp av sina propellrar. När    Blücher befann sig i höjd med Norra Kaholmen avfyrade det därvarande underjordiska torpedbatteriet två 45 cm Whitehead-torpeder, tillverkade i Österrike-Ungern 1906. Bägge torpederna träffade Blücher midskepps. Lützow och Emden vände därefter söderut och gick mot Moss.
     Blücher var därmed helt oförmögen att manövrera och dessutom spred sig branden ombord. Klockan 06.21 sjönk den 18 200 ton tunga Blücher strax söder om Askholmen. Omkring 1 000 tyska soldater och sjömän miste livet i samband med förlisningen. Ytterligare 1.400 ombordvarande lyckades rädda sig i land.
     Sänkningen av Blücher fördröjde de tyska invasionstruppernas intåg i Oslo så pass länge att det norska kungahuset, regeringen och försvarsledningen hann fly huvudstaden och gavs utrymme att organisera landets väpnade motstånd."

Inte så långt ifrån Dröbak ligger den lilla byn Son. Där gjordes ett försök till invasion långt tidigare. Det är avbildat på ett känt konstverk i Norge. Målningen heter "Stormangrep på en fiskeby". Målningen visar Frälsningsarméns intåg i byn Son. Målningen tillhör Nasjonalgalleriet men finns permanent utlånad till Templet i Oslo. Den invasionen lyckades uppenbarligen bättre eftersom Frälsningsarmén fortfarande finns kvar i landet, men den tyska armén har fått dra sig tillbaka.

Våra avsikter med bibelhelgen i Dröbak är inte fredligare. Det är också en kamp på liv och död. En kanp för att rädda människor från förtappelsen och få dem att ta emot evigt liv (Joh 3:16).
Frälsningsarméns lokal i Dröbak
Nu är det söndagsmorgon och vi är snart på väg till Dröbak. Igår hade vi två bibelstudier och idag har vi avslutningsmötet på helgen i Dröbak.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: