3 aug. 2018

Frälsningsvåg drar fram på El Salvadors fängelser

- Världen idag -
Det lilla landet El Salvador har gigantiska problem med gängkriminalitet, men nu drar en våg av väckelse genom landets fängelse-värld. Hittills har 1 500 kriminella lämnat sig åt Gud och nyhetsdraken The Guardian rapporterar om skeendet i ett filmreportage på temat "Enda vägen ut är genom Jesus".

Den stora brittiska dagstidningen The Guardian har besökt fängelser och kyrkor i El Salvador och intervjuat två pastorer som själva varit fast i kriminalitet. I det filmande reportaget står interner i hundratal och sjunger och klappar händer medan pastorn berättar om sin trasiga bakgrund.

– Jag stack hemifrån när jag var sju och började med droger genom att sniffa lim. Gick med i MS13 när jag var elva som en av de första i den ligan i El Salvador, säger pastorn.

Kriminaliteten tog över hans liv och efter några år hamnade han i fängelse. Där bad han och lovade Gud att bli en kristen om han kom ut vid liv.

– Sen dess ser jag det som min givna uppgift att arbeta för att nå andra gängmedlemmar. Enda sättet att komma bort från våldets väg är att bli kristen, menar mannen.
MS13 är ett av landets största kriminella gäng med nätverk i flera länder. 18th Street är ett annat. De har samma agenda men ligger i djup rivalitet med varandra och andra gäng. I takt med deras brutala framfart har antalet mord per capita i El Salvador ökat till världens högsta. I filmen berättas att det finns vissa stadsdelar i huvudstaden San Salvador som är helt i händerna på gängen, och polis och myndigheter vägrar gå in.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: