1 aug. 2018

Judiska folket behöver ditt stöd

Antisemitismen har inte varit starkare sedan Förintelsens dagar och dessa onda krafter kommer från många håll. Titta bara på Sverige.

- Ulf Cahn i Världen idag -
Det har hänt något unikt under de senaste decennierna. Vi judar befinner oss i en situation som vi aldrig gjort förut. Under 2000 år levde vi utan vårt eget land Israel, i stället var vi spridda över världen och beroende av andra staters och ledares välvilja. Vi vet hur det gick. Ibland kunde vi leva i lugn och ro, oftast inte. Getton, förföljelser, pogromer, deportationer, hot och hat var en del av vår vardag.

När den judiska staten Israel kunde grundas 1948 var det något oerhört som hände, något mirakulöst som vi knappt kunde tro. Många hade drömt om detta, väntat på detta, och nu hade vi äntligen vårt eget land igen. Det var början på något nytt, inte bara för judarna i Israel utan för all världens judar. Plötsligt blev Bibelns löften verklighet, för oss alla. Vi hade ett hem igen.

Under decennier befann sig vårt Israel i en väldigt utsatt situation, så utsatt att dess existens var hotad. Landet var litet och omgivande folk och stater militärt mycket starkare. Från 1948 till 1973 var krigen frekventa och existentiella hot mot Israel. Men vi överlevde krigen, landet byggdes upp, judar invandrade och samtidigt fanns det ett politiskt stöd för Israel runt om i världen.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: