24 juni 2021

De sju församlingarna – del 8: Varken kall eller varm – brevet till Laodicea


- Från Olof Edsingers blogg -

14 Och skriv till ängeln för församlingen i Laodicea: Så säger han som är Amen, det trovärdiga och sanna vittnet, upphovet till Guds skapelse: 15 Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm! 16 Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall ska jag spy ut dig ur min mun. 17 Du säger: Jag är rik, jag har fått rikedom och behöver ingenting. Och du förstår inte att just du är eländig, ynklig, fattig, blind och naken. 18 Jag råder dig att köpa guld av mig som är renat i eld så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med så att du kan se.

19 Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Visa därför iver och vänd om! 20 Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.

21 Den som segrar ska jag låta sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Far på hans tron. 22 Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!

Jesu brev till församlingen i Laodicea är sannolikt ett av de mest kända. I tillägg till sitt färgstarka bildspråk utmärker det sig som det sändebrev som helt saknar positiva omdömen om sina mottagare; det är tillrättavisning från början till slut. Därmed skiljer det sig från det likaledes tragiska brevet till Sardes, där det åtminstone fanns ”några få … som inte har smutsat ner sina kläder” (Upp 3:4). I Laodicea verkar faktiskt otron vara kompakt.

Läs mer här: https://olofedsinger.se/jesu-brev-till-forsamlingarna-del-8-varken-kall-eller-varm-brevet-till-laodicea/

Inga kommentarer: