17 juni 2021

VAD ÄR KRAVET FÖR ATT FÅ BLI FRÄLST?

 


Det händer ibland att vi får en del frågor om inläggen på vår sida. Detta har även hänt den gångna veckan. Med anledning av förra kyrkoårets bibeltexter förra helgen fick vi följande fråga:

FRÅGAN  (Från en person som har läst det mesta vi skrivit under många år)

”Räcker det att tro att Jesus dödades och stod upp igen och att be Guds Ande ta ”förarsätet” i mitt liv för att bli frälst? Räcker verkligen detta för att få tillträde till himmelriket?

Tänk om vi lurar/sviker människor ifall vi inte tar med allt som Jesus kräver/ber av oss inklusive att försöka leva som han lär dvs. att älska Gud över allt annat och vår nästa såsom oss själva; att vara ödmjuka; barmhärtiga; generösa; oegoistiska, inte skrikiga; att bara se till vårt eget; vara svaga i anden, fullständig överlåtelse till Gud, skapa frid, snällhet, tålmodiga, lojala, hungra efter kunskap i nära relation med Herren; bete mig mot andra som jag önskar att min medmänniska skall bete sig mot mig; uppmuntra/ bygga upp; kärleksfulla; omtänksamma; mm”.

SVARET

Det är verkligen en viktig frågeställning du tar upp.
Om vi först måste uppfylla allt du skriver är det förmodligen ingen människa som kan bli frälst.

Jag tror att det bara behövs två saker för att bli frälst:

1/ Att jag i mitt hjärta tror att Gud har uppväckt Jesus från de döda. Det vill säga att Jesus är levande och lever idag.

2/ Att jag med min mun bekänner Jesus som Herren i mitt liv.

Detta kan vi läsa om i Romarbrevet 10:9-10. 

Då dessa två saker är uppfyllda är vi frälsta!

Men sedan håller jag med om att vi lurar människor om vi förkunnar att kristenlivet bara hänger på att be en bön och sedan är allt klart.
Den långa listan du skriver handlar inte om frälsningen, den handlar om livet efter frälsningen.

Du har ju läst Ruts nya bok ”DAGS ATT REFLEKTERA” - Reflektera mer över Guds ord och du kommer att reflektera mer av hans härlighet”.
Där skriver Rut om EN PORT - EN VÄG - ETT MÅL där frälsningen är porten. Efter porten kommer vägen. Vägen handlar om helgelsen, utvecklingen av den nya människan. Där får vi växa till och ta konsekvensen av att det är Jesus som är Herre i vårt liv och inte vi själva (Du kan läsa om det på sid. 57 och följande sidor). Dit hör alla de saker du räknar upp i din fråga. Därefter kommer till sist  målet, härligheten tillsammans med Herren.

Men jag upplever att det finns två områden där vi löper risk att ”lura” människor på sanningen.

Det första är förkunnelsen att ”du är OK som du är”. Det är inte sant. Om du vore OK som du är hade Jesus inte behövt dö på korset. Han dog på korset för att betala priset för vår frälsning därför att vi alla är syndare och att vara syndare kan aldrig vara OK. Efter porten kommer vägen. Det är där vi fostras och växer till i Kristuslikhet.

Det andra området där jag tror vi lurar människor är förkunnelsen om att alla människor blir frälsta till slut hur de än lever. Det är en farlig förkunnelse som tar ifrån oss ansvaret för hur vi lever. Gud är kärlek men han är också rättfärdig och rättfärdigheten tål inte synden. Därför måste vi ödmjuka oss och ta emot förlåtelsen som Jesus har köpt för oss.

Jesus förkunnar att det finns två alternativ efter jordelivet. Det finns en vid port och en bred väg som leder till fördärvet och en trång port och en smal port som leder till livet (Matt 7:13-14). Det handlar om antingen livet eller fördärvet. Många kanske tänker sig att det finns ett tredje alternativ mellan den breda vägen och den smala. En behaglig väg för allmänt hyggliga människor som inte tycker att det är något speciellt fel på det sätt de lever. En väg där man plockar det bästa från både den smala vägen och den breda vägen. Varning! Den vägen finns inte.

Till och med i den mest älskade versen i hela Bibeln talar Jesus om två utgångar av livet. ”Så älskade Gud värden att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv” (Joh 3:16). Jesus talar även här om den dubbla utgången: Att få evigt liv eller att gå förlorad.

I Jesu stora tal om den sista tiden återkommer han flera gånger om domen och den dubbla utgången (Matt 25). Bland annat talar Jesus en berättelse om tio jungfrur som var på väg till en bröllopsfest. De var alla på väg till samma fest. Fem kom in och fem kom inte in. De stod utanför och försökte bli insläppta, men de fick inte komma in. Här har vi den dubbla utgången igen.

Jag tycker inte om att nämna ordet helvete, men varje gång ordet helvete nämns i evangelierna kommer det från Jesu mun.
Varje gång ordet helvete nämns i evangelierna kommer det från Jesu mun.

Jag tycker det är svårt att predika om den dubbla utgången. Jag vet inte hur man ska förmedla det på bästa sätt. Men att låtsas som om den dubbla utgången inte existerar och att alla till slut blir frälsta, det är verkligen att lura människor. Och det kan få katastrofala konsekvenser.

/PB

Inga kommentarer: