26 okt. 2008

Annas eviga om abort

"När blir ett barn till? Är det vid befruktningen eller när det föds? Eller någon gång däremellan? Frågan är central i abortdebatten. Och om det inte är barn som aborteras - varför begravs de då på en kyrkogård? Anna Lindman Barsk bjuder in gäster som aldrig annars skulle dela middagsbord, människor som har diametralt olika åsikter i livsavgörande frågor. I premiärprogrammet medverkar Marcus Birro, författare, Hanne Kjöller, ledarskribent, och Mats Selander, ordförande i föreningen Människorätt för ofödda."


Se programmet i repris>>

Läs kommentar på Bengts blogg>>

Det första avsnittet av "Annas eviga" handlade om abort.
-Hanna Kjöller reagerade mot att det var huvudsakligen män som hade synpunkter på om kvinnans skulle göra abort eller inte.
-Marcus Birro reagerade starkt på att han inte skulle få ha en åsikt om man skulle abortera hans barn eller inte. Birro menade vidare att det är föräldrarna själva och ingen annan som ska ta beslutom abort eller inte.
-Mats Selander hade uppfattningen att aborter är folkmord, men att det inte var kvinnan som var mördaren, utan läkaren som utförde aborten.

Jag tycker att det var positivt att Mats Selander inte la skulden på kvinnan, som ofta är i mycket trängd situation inför abortbeslutet. Men jag tycker inte att det är endast läkarna som är de som är ansvariga för folkmordet, utan även politiker som beslutar om aborter eller inte.

Jag fick intrycket att alla tre i panelen hade uppfattningen att abort är att ta ett liv. Med den utgångspunkten är det svårt att förstå Hanne Kjöllers hållning att män inte ska ha rätt att ha prinicipiella synpunkter på om man ska ta liv eller inte. Lika svårt att förstå är Birros synpunkt att ingen annan än föräldrarna skulle ha rätt att ha en uppfattning om det riktiga eller felaktiga med aborter. Det är klart att alla människor i en demokrati har rätt att ha synpunkter om man i sin kultur vill legalisera att ta liv eller inte.

Det vore bättre om samhället underlättade för kvinnor att föda sitt barn, även om de inte anser att det har möjlighet att ta föräldraansvaret. Det finns många barnlösa par som längtar efter att få välkomna det barn de inte kunde få själva.

peppebaron

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är IMOT abort! Jag får så ONT I MIT HJÄRTA när jag vet att detta massmord pågår, Denna FANTASTISKA lilla skapelse så bortkatad. fruktansvärt. Me alla dessa funktioner som den har fått.EN helt fantastisk skapelse, brännd i en ugn. Jag gråter över alla dessa barn som inte har fått chansen att se denna fantastiska jord. Aldrig har fått tagit ett andetag. Aldrig fick chans att uppleva glädje och frid. Tänker de inte på att de dödar en hel hög med människor när de dödar fostret. En så fulländad skapelse.
"Inte en man"