15 okt. 2008

Frälsning, vad är det för nånting?

Vi heter ju Frälsningsarmén och frälsning är vårt huvudsakliga ärende. Men vad är egentligen frälsning? Och hur blir man frälst?I tisdags samtalade vi om frälsning i vår cellgrupp hemma. Vi talade bland annat om att vara troende inte är det samma som att vara frälst.
Man blir inte frälst bara av att tro. Många människor går omkring och är mer eller mindre troende. Någon är mycket troende, andra är lite mer diffust troende. Men man kan inte vara mer eller mindre frälst. Antingen är man frälst eller också är man inte frälst. Jesus liknar frälsningen med att bli född på nytt. Det är samma sak med födelsen. Antingen är du född, eller också är du inte född. Är du född finns du till och är du inte född finns du inte till. Det finns liksom inga mellanlägen.
Tro är naturligtvis viktigt, men för att bli frälst måste tron åtföljas av en handling, ett ställningstagande.
-Rom 10:9 säger att det behövs två saker för att bli frälst. Tro i hjärtat plus munnens bekännelse. Alltså något inne i oss och en yttre handling.
-Upp 3:20 säger att Jesus står utanför dörren och knackar på. Om du hör hans röst och öppnar dörren, så går han in i en djupgemenskap med dig. Det räcker inte bara med det inre, att höra, det behövs även en yttre handling, att öppna dörren. Det är som om det bara finns handtag på insidan. Jesus kommer inte in förrän du öppnar dörren.
-Joh 1:12 säger att alla dem som tog emot honom fick rätt att bli Guds barn, de som tror på hans namn. Det handlar både om tron därinne och en aktiv handling att ta emot honom.
Hur tar vi emot honom? Hur öppnar vi dörren?
Jag tror att det är enkelt. Jesus har gjort det som var svårt för att han vill att alla människor ska bli frälsta. Om du vill bli frälst, om du har en önskan och längtan att bli en kristen då tror jag att hjärtats tro är mogen. Då behöver du bara formulera en överlåtelsebön att du tar emot Jesus och frälsningen. Sedan kan du bara fortsätta att tacka. För många kommer det en inre bekräftelse omedelbart, medan andra kanske måste fortsätta att tacka i tro många dagar innan man riktigt förstår därinne.
Rut brukar berätta att hon en gång såg ett TV-program där man intervjuade en flicka på ett ungdomshem. Livet för den flickan hade inte utvecklats på ett bra sätt. Det hade börjat dåligt hemma och sedan bara fortsatt att bli sämre och sämre. Flickan tittade rakt in i TV-rutan och sa med sorgsna ögon: "Jag skulle vilja födas en gång till."
Det är just det som frälsningen handlar om. Du får börja om. Du får lämna i från dig alla dina synder och misslyckanden och börja en ny vandring tillsammans med Jesus.
Hur påverkar frälsningen mitt liv?
Munnens bekännelse som vi läste om i Rom 10:9 handlar inte om att bekänna vad som helst.
-Det handlar inte om att bekänna att nu mår jag bättre
-Det handlar inte ens om att bekänna attt nu är jag frälst
-Det handlar om att bekänna att Jesus är Herre!
Får det konsekvenser för mitt liv? Ja, det finns ingen del av ditt liv som blir opåverkad om Jesus får vara Herre i ditt liv. Dina tankar, ditt tal, dina handlingar, hela ditt liv kommer att påverkas att du har bytt Herre i ditt liv.
Det berättas om en man i Fräslningsarméns ungdom som gick på ett möte och blev frälst. Han kom hem till sin fru och berättade den glada nyheten. Hela veckan gick han och väntade på att det skulle bli söndag, så han skull kunna få gå på möte igen. Då söndagen kom gick han glad till Frälsningsarmén.
Men då han kom hem var mannen inte glad. Frun frågade om det inte hade varit ett bra möte. Jo, svarade mannen. Men var är det för fel, frågade frun. Mannen svarade att alla andra hade röda tröjor utom han. Frun, som var en god hustru, såg till att skaffa en röd tröja åt sin man under veckan. Nästa söndag kunde mannen överlycklig gå till Fräslningsarmén med sin nya tröja. Men då han kom hem var han inte glad längre. Och frun frågade vad det var för fel denna gången. Jo, svarade mannen, alla andra hade bokstäver på sina tröjor, men jag hade inga bokstäver (Det var vanligt förr att man broderade en devis eller bibelord på sin röda tröja). Varken mannen eller kvinna kunde läsa eller skriva, men i affären rakt över gatan hade man just satt upp en ny skylt i fönstret. Frun satte sig och broderade bokstäverna från skylten på mannens tröja under veckan. Då nästa söndag äntligen infann sig kunde mannen gå glad till Frälsningsarmén. Han hade ju både tröja och bokstäver. Då han kom hem var han strålande glad och sa att alla hade sagt att hans tröja var den bästa av alla. Vad roligt, svarade frun, fick du reda på vad det står på tröjan? Ja, svarade mannen, det står:"Denna förrättning har nu bytt ägare!"
Det är det frälsningen ytterst handlar om.

Det första kristnas hälsningsfras var: Jesus är verkligen Herre.
Låt oss låta det bli sant igen i våra liv. Inte bara som en hälsningsfras utan något som genomsyrar hela livet.

Bloggpredikan den 19 oktober 2008
Söndagens tema: Frälsning
peppebaron

Inga kommentarer: