Vid årsskiftet upphör myndigheterna DO, HomO, HO och JämO. De uppstår då i en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen.
Det är en välkommen reform. Det är ohållbart att fortsätta att tillsätta nya myndigheter för att tillvara fler och fler gruppers intressen. Efter det att HomO inrättades har det kommit krav om att tillsätta en religionsombudsman för att förhindra diskriminering, verbalt och fysiskt, på medlemmar i olika religiösa grupperingar.
Den nya diskrimineringslagen ersätter de sju nuvarande diskrimineringslagarna. Läs mer information om den nya lagen på HomO:s hemsida>>
Den tillträdande Diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna, intervjuas i Dagen:
"En av hennes förhoppningar för framtiden är att religionsperspektivet ska lyftas på ett nytt sätt i samhällsdebatten.
- Jag tycker att det är en märklig inställning som dominerar samhällsdebatten om religion. Å ena sidan diskuteras traditionsaspekten - i all globalisering söker människan det lilla och vill tillbaka till traditionen.
- Å andra sidan har vi en starkt sekulariserad, nästan antireligiös, strömning. Den syns i väldigt öppna och kränkande former i samhällsdiskussionen där man ifrågasätter religionens roll och religiösa människors rätt att aktivt utöva sin religion, som om det vore någon diskutabel egenhet som man kan lägga åt sidan när den inte passar.
Övergrepp mot religiösa
Hon använder flera exempel ur den diskussion om religionsfrihet kontra yttrandefrihet som varit på tapeten en längre tid.
- I den debatten har man ridit på grundlagsrättigheterna enbart i syfte att kränka andra. Då förstår man inte riktigt religionsfrihetens ramar. Jag menar att den inte bara handlar om rätten att ansluta sig till ett samfund och gå till kyrkan på söndagen, utan det handlar om att öppet kunna uttrycka sin tro, förklarar hon.Katri Linna beskriver religionstillhörighet som något som det är lättare att attackera än andra identitetsskapande egenskaper. "
Läs hela intervjun i Dagen>>
Läs också i Smålandsposten>>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar