13 okt. 2008

Jesus enda vägen till himlen

Gästbloggare: Lennart Fransson som skriver om Jesus som den enda vägen.

Johannes 14:6 Jesus sade till honom: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Med hänvisning till att Bibeln är skriven i en annan tidsperiod när samhället såg annorlunda ut och med förklaringen att vi nu lever i en annan tid och därför måste anpassa vår tro och vår syn på Guds Ord efter den tidsordning som råder idag, söker många människor flera vägar för att nå till Gud och till himmeln.
Man försöker antingen förminska Jesus genom att kalla honom en profet eller så anser man att Hans budskap ”att älska vår nästa som oss själva” och Hans uppdrag till sina efterföljare ” Gån ut i hela världen och gören…" är alltför svårt eller betungande.
Genom att bortförklara eller nonchalera Jesus så försöker man att gå förbi Honom för komma till Gud. Men Jesus ord står fasta oavsett tidsålder och i vilket samhälle som än finns, "Jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig."
Kan det sägas klarare än med Jesus egna ord, hur kan dessa ord missförstås eller bortförklaras och leda till att människor som söker Gud blir vilseledda? Nej, de kan inte missförstås, den enda vägen till himmeln och till Gud är Jesus Kristus Guds enfödde son. Det är genom hans död på korset och hans uppståndelse och seger över döden som denna väg har öppnats. När vi vandrar den vägen översköljs vi av och genomsyras vi av Jesus kärlek, genom denna hans kärlek får vi kraft att vandra på den vägen trots alla svårigheter vi möter.

När jag gick i söndagsskola talade Karl Isaksson vår söndagsskolelärare, mycket om den breda vägen och den smala. Hur lätt det var att gå åt sidan och välja den bekväma breda vägen som vi utan ansträngning och uppoffringar kan vandra på, men han berättade också om den breda vägens tomhet och dess meningslöshet. Under mitt liv har jag träffat människor som gått denna väg. De har haft rikedom och mycket av denna världens ägodelar men så har de plötsligt upptäckt att de saknar något. Något som inte går att köpa, något som bara kan tas emot och ges vidare, något som inte går att finna i världens vimmel. Nämligen Guds gränslösa kärlek som ges av nåd. Den kärleken är ljuset i deras liv som bekänner Jesus som sin Kung och Frälsare. Den kärleken driver oss in i Jesus fotspår och då faller behovet av världens förgängliga rikedomar.

Detta är sanningen, Guds eviga sanning att han sände honom Jesus sin enfödde son för att försona människan med Gud och att Jesus är den enda vägen tillbaka till Gud. Det finns människor som i denna tid förvanskar Guds ord och förkunnar vägar till himmelriket utan att nämna den enda vägen och genom sitt falska budskap leder de människor vilse. Jesus är enda vägen till försoning för oss människor med vår skapare och Gud. Den vägen är smal och svår, som Jesus efterföljare får vi vandra i Hans fotspår och bära med oss och vittna om Hans ord för att vinna våra medmänniskor för Himmelriket. Jesus säger att ingen är förmer än sin herre. Sanningen är Guds ord och det berättar om Guds och Jesus kärlek till oss människor. Guds Ord berättar i Gamla testamentet om Guds oerhörda makt, om syndafallet och vägen till försoning. Nya testamentet förkunnar löftets fullbordan, segern över synden och döden, människans möjlighet till frälsning och Jesus stora kärlek.

"Jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig."Den som en gång har följt Jesus och fått del av hans kärlek har fått uppleva hur rikt livet är när det fylls av Jesus kärlek. Att vandra i Jesus fotspår på den stig som han gick fyller våra liv med mening. Christer en av dem som har blivit anklagad för att störa utsikten från Ronneby stadshus cafeteria och som brukar titta in hos oss, frågade i ett tvinslag. ”Var finn kärleken, var finns medlidandet?” Den äkta kärleken, den som gör att vi gör allt för vår nästa den finner vi och får del av genom Jesus vår Herre. Den kärleken kan vi ge vidare förbehållslöst, vi har fått Jesus Kristus fullmakt att älska vår nästa, att vittna om honom, att ge och ge för vi får tillbaka. Jag tror att många av er som kommit till vårt möte idag kan vittna om hur ni genomlysts av Jesus kärlek och om hur det skett under i era liv. Jesus kärlek är gränslös och ofattbar för oss människor. Det är Jesus kärlek som ger oss kraft och mod att möta svårigheter och lidande i våra liv. Det är Jesus kärlek som väcker medlidande för andra hos oss. Det är Jesus kärlek som leder oss till himmeln. Det är Jesus som är vårt liv.

1. Säg ett ord om Jesus Och vad han gjort för dig. Ett ord som bringar glädje och salighet med sigKör: ”O säg ett ord om Jesus Varhelst du än går fram. Ett litet ord i kärlek som visar på Guds Lamm!”
2. O säg ett ord om Jesus som läker alla sår! Det stillar kval och smärta om det från hjärtat går.
3. O säg ett ord om Jesus av hjärtat innerlig Ty många tusen själar försmäkta omkring dig.
4. O säg ett ord om Jesus och blygs ej för hans namn! Han blyges ej att öppna för syndare sin famn.
5. Så säg ett ord om Jesus som all din synd förlät och bed att i sin godhet Han må välsigna det! (Fanny Crosby)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här var ett mycket givande inlägg.
Jag har själv hållt på med synkretism med försvaret att inte kan väll bara en religion ha rätt.
Men det är bara Jesus som kan försona och upprätta den brutna kontakten med Gud.
Prisad vare Jesus Kristus.

yeshua_freij@yahoo.se