23 okt. 2008

Joyce Meyer: Ta ansvar!

Joyce Meyer skriver i den amerikanska tidskriften Charisma under rubriken "Ta ansvar".
Artikeln återges fritt översatt till svenska.
Länk till den engelska versionen i Charisma>>

Det verkar som om många människor i dag inte vet så mycket om vad det innebär att vara ansvarsfull. Alltför många människor tänker att de på något sätt har rätt till framgång i livet utan att göra något själva. Men vi kan inte uppnå något i livet om vi inte är lydiga mot Gud.

Att ta ansvar innebär att handla avsiktligt, och det innebär att du är aktiv i det som du brinner för. Jesus uppmuntrar oss att vara aktiva i det som kan förbereda oss för vår framtid.

Att vara aktiva i att studera Guds ord kommer hjälpa oss att ta ansvar. Vi kan inte göra det som är rätt om vi inte vet vad som är rätt. Om du inte har gjort så mycket för att hjälpa dig själv eller andra människor, så sätt igång, för ju längre du fortsätter att göra ingenting, ju mindre kommer du att vilja göra något.

Bibeln förser osss med ganska noggranna instruktioner som vi får följa. Bland annnat sådana saker som att be, läsa Guds ord, att vara en välsignelse för andra människor, arbeta med våra händer, ta ansvar för det som är vårt ansvar, att inte förtala, döma eller kritisera. Vi uppmanas att förlåta, att vägra att bli sårade och att stå emot bitterhet. Så vi är verkligen uppmanade att vara ansvarsfulla, aktiva och att göra vad som på oss ankommer. Ju mer vi blir aktiva i vår lydnad till Gud, ju mer växer vår glädje och frid.

Men dessvärre upplever jag att många människor inte tar detta ansvar eller ens förstår att deras framtid beror på hur de väljer att agera.

Så var det med mig en gång i tiden. Jag tillbringade år då jag tyckte synd om mig själv, men jag undvek konsekvent att ta ansvar för mitt liv. Även om det är lättare att följa våra känslor, så krävs det andlig mognad att göra det Jesus skulle ha gjort i varje situation. Han slösade verkligen inte bort sin tid med att tycka synd om sig själv.

Han tyckte inte synd om sig själv då Petrus förnekade honom eller när Judas förrådde honom. Han tyckte inte synd om sig själv när hans bröder skämdes för honom eller när hans lärjungar gjorde honom besviken under den svåraste tiden i hans liv.

Jesus fortsatte att ta ansvar för det Gud hade kallat honom att göra, och Han fortsatte att hålla sin blick på det, också då andra vandrade bort från kallelsen.

När livet eller människor gör oss besvikna, så är vårt ansvar att förbli fasta och att fortsätta mot Guds mål med våra liv.

Vi kommer inte att hållas ansvariga för vad andra människor gör, men vi kommer att hållas ansvariga för våra egna handlingar. Jag vill verkligen inte stå inför Gud en dag och få frågan varför jag slösade bort min tid med självömkan.

Jag uppmuntrar dig att ta ansvar för dina känslomässiga reaktioner på livet. Även om dina känslor är på väg att få dig att sjunka, kan du ropa på Gud som kommer att lyfta upp dig. Han kommer att ge dig styrkan att vara fast. Bibeln påminner oss om det: "Välsignad är den människa som du disciplinerar och ger vägledning, Herre, och lär honom din lag, så att du kan ge honom kraft att förbli stilla under prövningens dagar.." (Fritt efter Ps 94:12-13 The Amplified Bible).

Detta bibelavsnitt säger inte att Gud håller oss lugna. Den säger att Han ger oss kraft att förbli stilla, lugna. Vi samarbetar med Gud. Hans del är att ge oss förmåga och vår del är att ta ansvar.

Att ta ansvar innebär att handla efter den förmåga vi har. En människa som inte tar ansvar vill att Gud ska göra allt medan han själv inte gör något annat än att följa sina känslor. Du kan bekänna nu: "Jag har varit på min sista tyck-synd-om-dig-själv-fest." Jag kan försäkra dig att du kommer att må mycket bättre till slut om du tar ansvar än om du undviker det.

Livet är inte alltid rättvist, men det är Gud! Orsaken att det är du som måste ta ansvar för ditt liv är att det inte finns någon som bryr sig om ditt liv så mycket som du.

Naturligtvis bryr sig Gud om ditt liv, men Han kommer aldrig att göra din del. Han ger dig förmåga att ta ansvar, men Han understryker att Han inte kommer att ta ditt ansvar ifrån dig. Jag uppfordrar dig att stå fast, ta ansvar och börja samarbeta med Gud för att kunna leva det bästa liv du nånsin kan leva.

Inga kommentarer: