26 juli 2010

rupebas morgonkoll - 26 juli

Måndagen den 26 juli

Europakonferensen på Livets Ord fortsätter
Jag uttryckte i går på "Söndagsmorgon" försiktiga tveksamheter om en av talarna på Europakonferensen. Jag fick någon sur kommentar på det. Senare på söndagen intervjuas Ulf Ekman på väg till gudstjänsten och uttrycker även han en del tveksamheter till det Benny Hinn förkunnade. Du kan se och höra intervjun här.
Också i Dagens Europakonfensblogg framförs det en del stora frågetecken: Hinn och Ekman oöverens?
Jag brukar verkligen inte kristisera talare och det är ingen tvekan att många människor var berörda av Gudsnärvaron i mötet på Livets Ord, men vi är inte bara kallade att tro på det profetiska ordet. Vi är ansvariga att pröva det profetiska ordet (1 Kor 14:29).
Läs också Uppsla Nya Tidning och TV4 Uppsala

Dags att ställa in efterföljelsen?
Bo Wetteus skriver i Hemmets vän om "Efterföljelsen som måste ställas in" och föreslår i stället att vi ställer in allt som står i vägen för efterföljelsen i våra liv:

"Jag läser på Evangeliska Frikyrkans hemsida: "Efterföljelsen inställd på grund av för få deltagare." Det handlar naturligtvis om att en studie- och samtalsdag omkring efterföljelsen av Jesus Kristus samlade för få deltagare och därför måste ställas in, men funderingarna inställer sig.
"

Karin Boye och Pride-festivalen
Mats Tunehag skriver i Världen idag att han vid omläsningen av Karin Boyes bok "Kallocain" ser många paralleller med dagens samhälle:

"Vid omläsningen av Kallocain var det några saker som slog mig lite extra.
För redan 70 år sedan skrev Karin Boye om, skrämdes av och varnade för hatbrottskonceptet.
Hatbrottskategorin tar oss in på subjektiva tassemarker där åsikter kan kriminaliseras. Vid så kallade hatbrott bedöms inte endast handlingen utan även vad förövaren tänker och tycker och känner. Det innebär bland annat att det ska utrönas vilka tankar och känslor förövaren har angående vissa livsstilar eller religioner och dess utövare.
Men inte mot vad eller vem som helst, utan oftast gentemot muslimer och homosexuella.
Om en muslim slår sin fru är det ”bara” hustrumisshandel, men om du slår en muslim ska polis och åklagare utreda vad du tycker, tänker och känner inför islam och muslimer. Om en homosexuell slår ner dig är det ”bara” misshandel, men om du slår ner en homosexuell ska det utredas om du uttryckt missaktning för bögar, ogillar homosexualitet, eller avskyr lesbiska kvinnor."

Andakt och uppbyggelse
Dagens Andakt i högerspalten handlar om att ta ut kompassriktningen och kommentaren till den dagliga bibelläsningen från Apostlagärningarna har temat: Den Helige Andes verk

Inga kommentarer: