6 juli 2010

rupebas morgonkoll - 6 juli

Glimtar från nyhetsflödet tisdagen den 6 juli



Igår var det andra dagen i Almedalsveckan. Det var Vänsterpartiets och Lars Ohlys dag. Lars Ohly framhöll att Vänsterpartiet ska lanseras som Välfärdspartiet under valrörelsen skriver SvD. Talet var i övrigt "stelt och tråkigt" enligt SvD:s retorikexpert.

Dagens och Frälsningsarméns satsning under Almedalsveckan "(G) som i Gud" hade i går tre semnarier:
-Behöver själen botox? Om ytans överskattning och insidans devalvering. Om utseendefixering
-Momshotet mot den ideella sektorn. Om moms på kyrkkffet och loppmarknaden
-Innanför eller utanför? Om isolering och utanförskap
Läs mer på "(G) som i Gud"-hemsidan 

 Radioprogrammet Kaliber granskade i ett program de kristna ungdomsförbunden och kom fram till att de diskriminerade homosexuella. Ungdomsstyrelsen gjorde efter programmet en särskild granskning av de kristna ungdomsförbunden för att utreda om de även i fortsättningen kunde få statsbidrag för sin verksamhet. Dagen skriver:
"Radioprogrammet Kaliber kom fram till att religiösa ungdomsförbund diskriminerade homosexuella. Ungdomsstyrelsen har utrett frågan och håller inte med. Därmed försvinner hotet om indragna statsbidrag."

Kyrkans Tidning skriver om Göran Skyttes sommarturné med sin nya bok om Wilfrid Stinissen. Skytte räknar med att ha 100.000 besökare på sin turné och säger: 
"Jag är tacksam och saligt häpen. 100 000 på kristna möten känns mer än en miljon i tv. Dessutom är cirka 25 procent av åhörarna sådana som inte brukar gå i kyrkan. Det innebär 20 000-25 000 icke kyrkvana kommit till möten för att höra om Gud, Jesus och helig Ande. Jag har fått flera tusen mail från personer som säger att deras tro påverkats starkt och positivt. För mig är detta det viktigaste jag gjort hittills i livet." 

Mikael Karlendal kommenterar i sin blogg Eva Dahlgrens program i P1. Karlendal skriver:
"Jag läste i Dagen att artisten Eva Dahlgren avfärdade Gud i P1.
Hon har valt sitt liv och det stämmer inte överens med vad Bibeln lär. För henne är det eget valda livet och livsstilen viktigare än själva sanningsfrågan huruvida det existerar en Gud eller inte. Jag har alltid tyckt att den sortens resonemang egentligen är lite märkliga. Frågan om Guds existens, frågan om det existerar en Skapare till hela universum, skulle det bara vara en fråga på nivån vilka livsstilspreferenser jag eller någon annan har! Så om jag vill leva på ett visst sätt som inte stämmer överens med vad Bibeln lär, så finns inte Gud! Enklaste kommentaren till det är, så här i sommartider… no comments!"

På den engelska sidan kan du läsa en modern version av William Booths "Jag vill kämpa"-proklamation.

Dagens andakt i högerspalten handlar om att rensa rabatter-både ute och inne. Andakten finns att läsa på svenska, norska och engelska.

Mini-kommetaren till den dagliga bibelläsningen kommer i dag från Hebreerbrevet 6:   Själens ankare 

Inga kommentarer: