14 okt. 2010

rupebas morgonkoll - 14 oktober

Kampen för diktatur
Mats Tunehag skriver i Världen idag - "Det finns en kamp för diktatur i Europa. Just det – för diktatur. Nu talar vi inte om islamister eller vänster- och högerextremister. Nej, socialdemokraten och riksdagsledamoten Carina Hägg går i täten genom sitt förslag att åsiktsregistrera de som vill använda sig av den grundläggande mänskliga rättigheten samvetsfrihet. Hon har fört denna fråga till Europarådet och där fanns tyvärr alltför många anhängare. Lyckligtvis förlorade Hägg, men marginalen var oroväckande liten: 56 mot, 51 för.
Detta sker samtidigt som den norska Nobel­kommittén för en gångs skull inte gör sig till åtlöje. Förra årets magplask med Obama kan nu läggas åt sidan. I år går Nobels fredspris till den kinesiske frihetskämpen Liu Xiabo. Hans åsikter har registrerats av den kinesiska regimen och han har straffats för ”fel” åsikter."

Kyrkoherde: Vi har fortfarande kvar ett system med statskyrka
Dagen - "År 2000 gick kyrkan och staten skilda vägar. Eller gjorde de verkligen det? Nej, menar kyrkoheden Per Kristiansson som hävdar att lagen reglerar både teologiska och organisatoriska aspekter. - Statskyrkosystemet är kvar, säger han men får mothugg av kyrkostyrelsen."

Inga kommentarer: