26 okt. 2010

Tillbaka till de viktiga frågorna

Stefan Svärd skriver i Världen idag om fyra grundläggande frågor som knappast fanns med i valrörelsen. Frågor som de politiska partierna inte kan hantera: Etik och moral, generositet och hjälpsamhet, alkohol och droger samt sex.
Svärd skriver:
"Det viktigaste i ett samhälle är de grundläggande värderingarna, etiken och moralen.
Ska en marknadsekonomi fungera behövs tillit och förtroende. Man vågar inte göra affärer och driva företag om vi inte litar på varandra. Hur ökar man detta i ett samhälle? Är inte tillit och förtroende ännu viktigare för ekonomins utveckling än skattesatser och stödsystem? Är inte politiken begränsad när det gäller att öka nivån av tillit och förtroende i ett samhälle?
En annan grundläggande värdering som bär upp ett samhälle är generositet och hjälpsamhet. Det går inte heller att lagstifta om. Vi kan göra en del via politiken och offentliga sektorn. Men ytterst handlar det om folkmoral, att vi hjälper varandra och är generösa med varandra, en sådan grundvärdering blir även avgörande i invandringspolitiken och integrationen av nya svenskar. Det är också en avgörande fråga i förhållandet till de äldre i samhället. Hur ökar vi nivån på generositet och hjälpsamhet? Kan politiken bidra? Kanske en del, men ytterst handlar det om folkmoraliska frågor."

Inga kommentarer: