21 dec. 2011

Morgonkoll 21/12

rupebas morgonkoll den 21 december

En skugga över julfriden

Bitte Assarmo i Världen idag - "Julen är barnens högtid. När Gud lät sin son komma till oss som ett nyfött barn visade han oss hur viktigt och värdefullt det lilla barnet är. Och få människor kan betrakta ett försvarslöst spädbarn utan ömhet och kärlek, oavsett om barnet är deras eget eller någon annans.
Just därför känns det så oerhört tragiskt när barn dödar andra barn, som i Ljungby för några månader sedan. När polisen nu har klargjort att fallet är löst, och att fyraårige Texas mördades av en tioårig pojke, efterlämnar sanningen en svart skugga över julfriden; en ogripbar tragedi med inte bara ett utan flera offer som följd
."

Det är dags att tappa tålamodet
Brita Häll skriver i Kyrkans Tidning - "NYATEISMEN. Akademiker som i övrigt är seriösa tillåter sig fördomsfulla förenklingar just när det gäller religion. Det är dags för religiösa att kräva att bli tagna på allvar.
En moral befriad från religionens tvångströja. Det är vad Birgitta Forsman hoppas bidra med genom sin nya bok Gudlös etik (Fri Tanke). Forsman är docent i vetenskapsteori och övertygad ateist. Boken kunde utan vidare kommentarer läggas till handlingarna. Om det inte vore för att hennes sätt att resonera är representativt för hur det är möjligt att tala om religion i dag.
Tidigare i höst kom en motion om dödshjälp – rätten till självbestämmande vid livets slut – från folkpartisten Eva Flyborg tillsammans med tre andra i riksdagen. De framförde ett starkt önskemål att i denna debatt få slippa religiös inblandning, ”som mer ställer till problem än hjälper
”.

Vi behöver på­minnelser om människans otillräcklighet
Emmanuel Karlsten skriver i Dagens Nyheter - "I Stockholm har fyra hemlösa fått var sin smartphone med Twitter­konto. Tanken är att de under en och en halv månad ska twittra anonymt om hur det är att vara hemlös. Bakom initiativet står Stockholmskällan, stadsbiblioteket och Stadsmissionen och det är väl bra. Men jag kan inte skaka av mig känslan av att det skapar ett zoo för en twittrande medelklass.
Har det gått så långt?
Det är ingen nyhet att vi i Sverige är trygghetsnarkomaner. Vi har skapat världens bästa välfärds­system för att aldrig behöva oroa oss eller känna skräck för arbetslöshet eller sjukdom. Våra problem begränsas till att ha för många val­möjligheter, att inte kunna köpa tillräckligt dyra julklappar eller att en ek sågas ned utanför Radio­huset i huvudstaden.
Det som ligger utanför vår egen tillräcklighet distanserar vi oss ifrån. Gud avskaffas, tiggare ignoreras och när det blir för många svältande barn på tv slår vi över till en annan kanal. Vi har sett till att skapa ett system som gör att vi aldrig riktigt behöver bry oss eftersom någon annan sköter det åt oss
."

Ledare beroende av Anden
Hemmets Vän - "Ett ledarskap i den nya GF-kyrkan behöver vara rättvist, ärligt och inte ha några dolda agendor men också vara beroende av den helige Ande. Ledarskapet i den nya kyrkan Gemensam Framtid kan inte bara bestå av män. Det var alla fyra GF-ledarkandidaterna Olle Alkholm, Klas Johansson, Lasse Svensson och Joakim Hagerius överens om, när de fick bekänna färg i Norrmalmskyrkan i Stockholm i fredags.
Annars handlade svaren om att vara ledare för en öppen, orädd kyrka som följer Jesus Kristus så att både enskilda människor och samhället påverkas och förändras.
Det speciella bidraget från GF-kyrkan till Sverige och omvärlden är en kyrka, som inte är rädd för olikheter. En kyrka som vill föra väckelsearvet vidare från de tre bildarsamfunden Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, det betonade man
."

Vad för samfundsledare bör man välja?
Stefan Swärd kommenterar tillsättningsproccessen av den nya ledaren för Gemensam Framtid - "Jag är ibland förvånad över när samfundsledarfrågan förs upp, att det för begränsat diskuteras vad den berörda personen ska vara bra på, och klara av att göra. Att främst diskutera ålder, hur känd man är, kön m.m. visar nog att debattören inte så mycket begriper vad en ledarutmaning av detta slag innebär. Bra ledare är mycket sällsynta."

/PB

Inga kommentarer: