12 dec. 2011

rupebas morgonkoll den 12 december

morgonkoll

Julklappsinsamling till behövande i Jönköping
Jönköpingsnytt - "Clarion Collection Hotel Victoria satte tillsammans med Frälsningsarmén i början av veckan upp en julgran i hotellets foajé där man uppmanar gäster att lämna paket för familjer i Jönköping som själva inte har ekonomisk möjlighet att köpa julklappar. "

 Vi kan bättre
Hemmets Vän - "Har vi blivit så individualiserade att det ses som naturligt att skänka pengar till en hjälporganisation som besöker våra ensamma far- och mormödrar? Ska det behövas samlas in pengar till detta? Och samtidigt: Var finns vi som går i kyrkan? Är det inte just detta budskap som är själva andemeningen av vad en kristen jul är, frågar Åke Hällzon."

 Fredspris ofta till troende
Världen idag - "Den helt nyligen omvalda Ellen Johnson Sirleaf blev känd i världen för sin förmåga att leda Liberia till försoning efter 14 års mycket grymma och blodiga inbördeskrig. Hon har bland annat varit med om att driva fram en FN-resolution om skydd för kvinnor mot våld och sexuellt våld.
I ett tal till 2008 års generalkonferens för United methodist church i USA talade hon om metodistkyrkans enorma betydelse för hennes land efter att verkat där i 175 år, och, trons roll i hennes eget liv och politiska arbete.
I en intervju i amerikanska Reader´s Digest i okotober i år fick den andra fredspristagaren från Liberia, lutheranen Leymah Gbowee, frågan om varifrån hennes mod kommer. Det självklara och korta svaret blev "min tro".
I en öppen bekännelse av sin kristna, lutherska hemvist och Gudstro berättar hon för Reader´s Digest att "jag har kommit till en slutsats: Allt som jag är, allt det som jag strävar efter att bli, allt som jag var innan, är genom Guds nåd
".

 Gud inte motsats till vetenskapen
Thomas Idergard i Världen idag - "Dagens moderna, missionerande ateism går ofta hand i hand med vad som brukar kallas "scientism", det vill säga tron att allt kan förklaras med fysikaliska termer och att frågor om sådant som inte entydigt kan verifieras genom empiriska data, till exempel moral, stämplas som irrelevant för vår kunskap. Men scientismen motbevisar sig själv då den faktiskt inte kan presentera något empiriskt bevis för sin indelning av verkligheten i användbara "fakta" och irrelevanta "värdepåståenden".

Inga kommentarer: