24 maj 2015

Det räcker inte med ord

Förra veckan skrev jag att ord är nödvändiga. Det är inte nog med att leva ett liv som gör intryck. Ord är också nödvändiga för att peka på Kristus och ge honom äran. (Läs HÄR)

Men även om ord är nödvändiga så räcker det inte med ord. Det var inte bara ord som förvandlade världshistorien den första tiden efter pingst. Det var något annat än ord som gjorde att många människor kom till tro.

Då jag nu igen läser Apostlagärningarna så ser jag det tydligt igen. Det som då var vanligt är ovanligt idag. Det som då var naturligt är onaturligt idag. Det var inte bara ord som skapade resultaten, det var något annat. Ser du mönstret?:

- Då Petrus sa till Aineas att Jesus botade honom och att han kunde stiga upp och göra iordning sin bädd själv, så står det: "Genast steg han upp, och alla som bodde i Lydda och på Sharonslätten såg honom, och de omvände sig till Herren." (Apg 9:34-35). Kan du tänka dig, alla omvände sig. Vilken väckelse!

- Strax efter talas det om Tabita som hade dött. Petrus säger till henne "Tabita, stig upp!" Hon öppnade då sina ögon och steg upp. Berättelsen avslutas med orden "Händelsen blev känd i hela Joppe, och många kom till tro på Herren" (Apg 9:42).

- Lite senare är det Paulus som agerar. På Cypern konfronterar Paulus en trollkarl hos den romerske ståthållaren. Trollkarlen blir blind och famlar efter någon som kan leda honom. Berättelsen avslutas med orden: "När ståthållaren såg vad som hade hänt kom han till tro, överväldigad av Herrens lära" (Apg 13:12).

Folk såg något - och kom till till tro!

Då jag tänker tillbaka på hur väckelsen började på pingstdagen då 3.000 männiksor blev frälsta, så var det för att lärjungarna gjorde något de egentligen inte kunde göra. De förkunnade evangeliet på språk som de inte kunde. Och några dagar senare blev de 5.000 medlemmar i församlingen. Det började med att en lam man i Fagerporten blev helad (Apg 3).

Det som var vanligt och naturligt då ser ut att vara ovanligt och onaturligt idag. Varför ska det vara så? Har Gud blivit gammal och trött, eller beror det på att hans lärjungar idag inte har tilltro till Guds kraft? Jesus sa ju själv att den som tror på honom ska göra samma gärningar som Jesus själv (Joh 14:12).

I ett av Korintierbreven kan vi läsa att Gud ord inte betår av ord utan av kraft (1 Kor 4:19). Har vi glömt det? Tror vi idag att Guds rike består huvudsakligen av ord?"

/PB

Inga kommentarer: