9 maj 2015

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 10 maj

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Den gångna veckan har Rut och jag tillbringat på Island för att medverka i firandet av Frälsningsarméns 120-åriga verksamhet på Island.
Bilden:
Överst en bild från musikmötet på onsdagskvällen. Rock-musik blandades med lovsång och krigarsånger.
Nederst till vänster: Små plastpåsar delades ut i gatuaktiviterna under veckan, med temat "Soppa, Tvål och Frälsning"
Nederst till höger: Ett speciell nummer av "Stridsropet" med anledningen av de 120 åren delades ut på gatan och i de olika samlingarna.

Varje dag har inletts av ett bibelstudium på Frälsningsarmén i Reykjavik. Temat för våra morgonbibelstudier har varit Lärjungaskap.

Nordens Hus i Reykjavik
På tisdagen inbjöds det till seminarium i Nordens hus i Reykjavik. Temat var "Soppa, Tvål och frälsning".  Panelen bestod av fyra personer som började kvällen med varsitt anförande.

En präst i lutherska kyrkan inledde. Ovanför prästskortan hade han en läderväst med märket "Salvation Riders". Det visade sig att prästen var president för den isländska grenen av Frälsningsarméns motorcykelklupp. Prästen talade om att Frälsningsarmén verkligen förstått vad ett sakrament är för något (sakrament= helig handling). Att dela ut soppa till den som är hungrig är verkligen ett sakrament.

Därefter talade en representant för Kyrkans Nödhjälp om det goda samarbetet med Frälsningsarmén i många olika projekt på Island.

Den tredje talaren var en representant för kommunen i Reykjanesbær (vid Keflavik), som lovordade Frälsningsarmén speciellt för det stora arbetet bland invandrarna i kommunen.

Den sista talaren i raden var Rut som betonade den sista den av mottot "Soppa, Tvål och Frälsning". De tidigare talarna hade huvudsakligen uppehållit sig vid de två första delarna av mottot.

På torsdagseftermiddagen var det soppa och rundvisning på Hertex nyöppnade butik i Reykjavik (Hertex=Myrorna på Island). Butiken var stor och luftig och hade redan väckt uppmärksamhet i staden och dragit till sig många besökare och kunder.

På fredagskvällen var det storsamling i Filadelfia i Reykjavik. Storsalen i Filadelfia rymmer 350 personer och mötet var välbesökt. Mycket musik, många uppskattande gratulationtal till Frälsningsarmén och sist talade jag om att att Jesus gav sitt liv för att ingen skulle gå förlorad utan få evigt liv (Joh 3:16).
Bilder från fredagskvällens högtidsmöte i Filadelfiakyrkan:
Överst: Publikbild
Nederst till vänster: Islands president talar Han talade bland annat om att hans pappa ätit soppa hos Frälsningsarmén under många år.
Nederst till höger: Lovsångsgruppen från Akureyri

På lördagen var det ett stort friluftsmöte i Reykjavik med utdelning av Soppa-Tvål-Frälsning-påsar och Jubileumsstridsrop. Men det fick inte vi vara med på. Vi var tvungna att åka hem för att leda konfirmationen på Moss kår på söndagsmorgonen. Det blir en höjdare med fullsatt sal i Moss kår.

Förresten fick vi just veta att man förra söndagen (då vi var på Island) hade välkomnat 14 nya civilmedlemmar på kåren  Moss!

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: