24 maj 2015

Tidig söndagsmorgon i Borås den 24 maj

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen. Och denna söndagsmorgon vaknar vi upp i Borås. Jag kommer tillbaka till det, men först några ord och bilder från veckan som gick.

Förra söndagen var det Norges nationaldag, syttende maj. Efter att jag lagt ut "Söndagsmorgon" på hemsidan, hängde jag ut den norska flaggan på balkongen. Flaggan fanns i vårt hus då vi flyttade in och varje syttende maj får den komma ut och lufta på sig.

Moss tillhör inte de största metropolerna i Norge, men på syttende maj finns det inga gränser för firandet. Den minsta lilla by i Norge exploderar i rött, vitt och blått.

Firandet i Moss började klockan sju med kanonsaluter från olika hörn av kommunen. Jag vet inte varför, men så är det. På förmiddagen gick vi ned till centrum av Moss för att se på "Barnetoget". Alla Moss skolor gick parad, och många med egna musikkårer.

Framåt kvällen var det dags för "Russetoget". Russ är de som just ska gå ut gymnasiet och ta studenten. Se bilder nedan.
Flaggan sätts ut på Baronowskys balkong
"Barnetoget" med musikkårer i alla färger
"Russetoget" går genom Moss.
Under veckan var vi också med på terminsavslutningen för folkhögskolans lärare. Den avhölls med en lunch i Larkollen, några mil söder om Moss utefter kusten. Utanför restaurangen träffade jag en jämnårig. Det var en Ford Woody från 1946 med sidor av riktigt trä. Bilen var fantastiskt välhållen, så jag kanske inte är så gammal i alla fall.

Nu är det söndagsmorgon i Borås och vi beöker Borås för att fira konfirmationen till barnbarn nummer 2. Barnbarn nummer 1 konfirmerades för två år sedan. Och då barnbarnen börjar konfirmeras kanske jag får inse att jag uppnått en ansenlig ålder, trots bilens fina skick.

Konfirmationshögtiden hölls i Fristads Missionskyrka. I samma kyrka hade vi bröllopsfesten för konfirmandens föräldrar för många år sedan. Hur kom det sig att konfirmandens pappa bosate sig i Borås? Jo, förra gången vi hade bott i Norge, på 1980-talet, flyttade vi till Borås. Då vi sedan skulle flytta vidare till Stockholm efter några år, tyckte konfirmandens pappa att han hade flyttat nog. Han fann sig en underbar hustru och började producera barnbarn till Rut och mig.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: