3 maj 2015

Tidig söndagsmorgon på Island den 3 maj

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

I fredags fick vi äntligen en känsla att våren var på väg. En långpromenad på Jelöy med barn och barnbarn gav klara bevis på att våren och sommaren är på väg. Vad sägs om en skogspromenad med vistippor överallt?
Men nu är det Island som gäller. Vi kom till Reykjavik i går kväll. Idag på morgonen tar vi inrikesflyget till Akureyri på norra sidan av ön. Det skulle ha tagit oss sex timmar med bil. I Akureyri blir det soldatinvigning och stor fest för att Frälsningsarmén på Island fyller 120 år. På söndagskvällen tar vi flyget tillbaka till Reykjavik för att delta i fortsättningen av 120-årsfirrandet. Det blir olika evenemang varje dag under veckan.

 För en tid sedan fick vi inbjudan till 120-årsfirandet med programmet för de olika aktiviteterna. Jag är inte helt säker men om jag ska gissa står det ungefär: "Inbjudningskort. I maj firar vi att Frälsningsarmén har funnits på Island i 120 år. Vi inbjuder er alla att ta del i aktiviteterna som arrangeras den 3-9 maj. Speciella gäster under veckan är Rut och Peter Baronowsky från Norge". (Om inte allt blev rätt i översättningen får jag säkert något tillrättavisande mejl under dagen).

På lördag reser vi tillbaka till Norge för att leda konfirmationen på Moss kår. Konfirmation i Norge är verkligen en stor sak. Förra året var det mer än tvåhundra personer på konfirmationesgudstjänsten. Som tur var var det vackert väder så folk kunde stå utanför lokalen och ta del av gudstjänsten genom de öppna glasdörrarna. I år blir det förmodligen lika många (det finns normalt hundra sittplatser i lokalen). Vi ber om fint väder.

Vad hände under veckan som gick da? I början av veckan hade vi kurs i det nystartade vägledningsprogrammet. Det är ett program för att vägleda de nya löjtnanterna i böran av tjänsten. I juni sänder Officersskolan ut 13 nya löjtnanter. Två av dem hör till Danmnark, men elva går ut i territoriet Norge/Island/Färöarna. Vägledningsprogrammet berör både divisionscheferena, kårledarna och en personlig vägledare till varje löjtnant. Under löjtnantstiden ska de dessutom gå fyra löjtnantskurser innan de kan bli kaptener.
Vi hade fina dagar på kursen och det känns tryggt att de nya löjtnanterna kommer att få väl förberedda vägledare.

Men nu är det söndagsmorgon och dags att åka till inrikesflygplatsen i Reykjavik för att hinna till Akureyri till förmiddagsmötet klockan 11.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky


Inga kommentarer: