11 mars 2019

DAGS FÖR VITTNESBÖRD: Väckelsemöte i fängelset

Vi lägger ofta ut vittnesbörd på måndagsmorgonen. Detta vittnesbörd är hämtat från svt/Nyheter. Det är inte så ofta vi kan läsa vittnesbörd där om Guds förvandlande kraft, men här kommer ett. Här är några citat i reportaget:

Väckelsemöte i fängelset
"Douglas grundade och ledde ett av El Salvadors värsta gäng under många år. Hans och gängens våld har sedan länge gjort El Salvador till ett av världens våldsammaste länder utanför en krigszon.
Gängen ligger i ständigt krig med varandra om kontrollen över områden och människor. Många av kvartersgängen är självständiga trots att de delar namnet MS-13 eller Barrio 18. Det finns ingen sammanhållen maffiastruktur, det handlar mer om grupper av hypervåldsamma ligister som likt parasiter lever av invånarna i ”sina” kvarter, främst genom utpressning."

"Den som inte betalar några dollar av sin lön som busschaufför eller vinst som grönsakshandlare riskerar att bli sönderslagen eller dödad. Ett motto för gängen lyder: ”Lyssna, se – och tiga”. Gängmedlemmarna är ofta hårt tatuerade både på kroppen och i ansiktet trots att en synlig tatuering är en stämpel som diskvalificerar en för ett jobb och kan innebära döden i en konfrontation med ett annat gäng eller polisen."


"Nu sitter han i fängelse sedan tolv år tillbaka och har 30 år kvar att avtjäna. Det innebär att han skulle komma ut som en fri man när han är 72 år. Men det verkar inte oroa honom. Han pendlar mellan tyngd och lätthet."


"Det ser ut som om han verkligen ångrar sitt tidigare liv, han gör ett ärligt intryck, undviker inga frågor, även om det värsta. Douglas är frälst liksom resten av de drygt 1 600 fångarna i Penal San Francisco Gotera: Det enda fängelset i El Salvador där alla interner är kristna och där både medlemmar från MS-13 och Barrio 18 sitter inne tillsammans."


"Men Douglas beskriver fängelset som en kyrka där allt är bättre än i andra fängelser: Det är rent och disciplin råder. En del fångar får syssla med hantverk, Douglas tillverkar väskor, och så är det bibelstudier och mässor."


"På en större gård pågår ett väckelsemöte där ett band spelar och hårdföra män sjunger och hoppar och klappar, det händer att någon gråter och går in i trans. En av fångarna som leder sången avbryter emellanåt med ett slags predikan."


Se hela reportaget HÄR.

Inga kommentarer: