13 mars 2019

Stabila församlingar med stabila ledare

- Stefan Swärd i Världen idag -

En avgörande fråga för väckelse, mission och evangelisation i Sverige är kvaliteten på de lokala församlingarna och kyrkorna. Kristus har kallat sin kyrka att vara ett ljus i mörkret, en stad på berget, ett salt i förruttnelsen. Ett dilemma för många församlingar i storstäder inte minst är att man inte är en stad på berget, man är fullständigt okänd för hela närområdet.

Hur väl en organisation fungerar beror i stor utsträckning på dess ledning. Det vet alla som investerar i företag och de som försöker forma effektiva byråkratier, kommuner, organisationer eller politiska församlingar. Det gäller också för kyrkor och lokala församlingar.

Att vara lokal församlingsledare är en stor utmaning och ett fantastiskt förtroende.

Att leda en församling är som att vara kapten på ett oceanfartyg. Ibland får man leda fartyget på lugna vatten, ibland under häftiga stormar. Det krävs ledarskap när man ligger inne i en hamn och när man färdas långväga över oceaner. Ibland handlar ledarskap om att leda under stora förändringar, ibland att skapa fasta rutiner och bygga strukturer. Att bygga kyrkan är inte ett tillfälligt projekt. Det är långsiktigt. Stabila församlingsbyggen håller i längden och överlever grundarens livslängd i generationer. Att leda i en krissituation, och klara av det, är ofta den skola som formar framstående ledare.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: