2 mars 2019

Inför söndagen: KÄRLEKENS VÄG

Söndagens texter: Est 4:12-17, 1 Tim 2:4-6, Joh 12:20-33, Ps 86:5-11
-Från kyrkoaretstexter.se -
Jesus säger att stunden nu har kommit då Människosonen har valt att bli förhärligad och upphöjd. Här sker en vändpunkt då Jesus börjar tala om sin död och uppståndelse.
Jesus ger en kort liknelse där Jesus liknar sig själv vid ett vetekorn som måste dö för att bära frukt.
I vers 25 säger Jesus att den som är nöjd med sitt liv (grekiska 'psuche') förlorar det, men den som hatar sitt liv i den här världen ska rädda det till evigt liv (grekiska 'zoe', Guds överflödande liv, själva kärnan och meningen med livet, äkta liv).

I den judiska kulturen används ofta starka kontraster. Ordet 'hata' kan också översättas 'älska mindre' i förhållande till något annat. Den som älskar det här livet lever bara för stunden. Fokus blir då att samla skatter här på jorden, se Matt 6:19. Den som däremot prioriterar Guds väg, samlar skatter i himlen, se Matt 6:20. Det skapade är i sig inte ont och kroppen är Guds tempel, se 1 Kor 6:19. Jesus uppmanar att älska sin nästa som sig själv, men framför allt att älska Gud med hela sitt hjärta, själ, förstånd och kraft, se Mark 12:30-31. Det är bara i Guds vilja jordelivet får mening, se Apg 20:24.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: