7 sep. 2013

Ett är nödvändigt

FEMTONDE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET - Ett är nödvändigt
Söndagens texter:
Bibel 2000: 1 Kung 17:8-16 | Apg 4:32-35 | Matt 11:28-30 | Ps 123

Ett är nödvändigt
"Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila.
Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.” (Matt 11:28-30)

Temat för denna söndag är "Ett är nödvändigt". En sak är nödvändig - inte två. I de citerade bibelverserna finns det fler uppmaningar. Vilken är det som är den enda nödvändiga? Vi uppmanas både att komma till Jesus och att ta på vårt ok. Vad syftar man på då man säger att bara ett är nödvändigt?

Det enda nödvändiga måste vara att komma till Jesus. Börjar vi där har vi störst chans att hamna rätt. Om vi startar vid fel utgångspunkt har vi alla chanser i världen att hamna fel. Om vi börjar med att ta på oss oket, blir vi lätt så fokuserade på oket att vi kanske inte finner Jesus.

Texten handlar om vila. Inte den fysiska vilan där vi ligger i hängmattan hela dagarna. Det handlar om den inre vilan, att ha frid i sitt inre. Om vi inte har en inre frid, kan vi ligga i vår säng tio timmar varje natt utan att bli utvilad.

Då vi kommer till Jesus kommer han att leda oss till det oket han vill att vi ska ta på oss. Vi kanske tänker att ta på ok innebär att bära tunga bördor. Men det är egentligen tvärtom. Ett ok gör bördan lättare att bära. Det finns till exempel ok som du kan lägga över axlarna med två krokar som gör att du kan bära två hinkar mycket lättare än om du skulle bära dem med händerna.

Men även om oket gör bördan lättare, är det ändå ett redskap för att fullgöra en arbetsuppgift. Att hitta rätt uppgift, rätt tjänst i Guds rike ger vila till själen.

Osäkerhet på vad som är min uppgift skapar frustration och otrygghet och det ger definitivt inte vila för själen. Det finns en vila i att tjäna Gud på rätt sätt i rätt uppgift.

Då vi kommet till Jesus kommer han att visa oss vad som är vår uppgift och vad vi ska göra. Då vi vet det, får vi ta på oss det ok som Han vill att vi ska bära. Men då vi satt igång med vår tjänst får vi inte glömma bort det väsentligaste, det enda nödvändiga: att komma till Jesus, och sedan att komma tillbaka, och komma tillbaka, och komma tillbaka.....

För det finns bara en sak som är den mest nödvändiga. Men den saken leder sedan vidare till att ta på oss hans ok, leva i lydnad och göra hans vilja.

Inga kommentarer: