19 sep. 2013

Kundanpassad förkunnelse?

Vad är det som ska vara utgångspunkten för vår förkunnelse? Är det vad människor vill höra eller är det vad Gud säger i sitt ord?

Det finns många kristna förkunnare som lägger örat mot marken för att "höra in" vad som är politiskt korrekt och vad människor vill höra. Resultatet blir ofta en förkunnelse som bara stryker medhårs och där man poängterar Guds kärlek och nåd. Budskapet undviker ämnen som man tror människor inte vill höra. Man undviker att tala om synd, renhet, helgelse och dom, trots att de är centrala begrepp i Bibeln.

Ska kyrkan verkligen göra kundundersökningar för att ta reda på vad folk vill höra? Ska man göra kundundersökningar för att ta reda på hurdan människor tycker att Gud borde vara, och sedan predika den Gud som man tror att folk vill höra om, istället för att predika Gud som finns på riktigt?

Andreas Cervenkas skriver i en krönika i Svenska Dagbladet:
"Apples Steve Jobs ansåg att kundundersökningar var meningslösa. Människor kan inte efterfråga något som de aldrig har sett, menade han och citerade gärna Henry Ford: om jag frågat kunderna vad de ville ha hade de svarat en snabbare häst." 

De som inte känner Gud vill nog gärna höra en förkunnelse som säger "Du får komma som du är. Gud accepterar dig som du är och du får fortsätta att vara som du är."

Det är sant att du får komma precis som du är, men Gud önskar sedan förvandla dig till Kristuslikhet, till ett liv i helgelse.

Bitte Assarmo skriver i Världen idag : "En samlingsplats för alla, oavsett tro, som en föreningslokal likt Unga Örnar eller, som Maria Ludvigsson så träffande uttryckt det, som ett Folkets hus för andlighet. Ju mindre Jesus desto bättre. Vagt och luddigt ska det vara, för att minimera risken för att Kristus överskuggar de människor som vill ha makt och ära.
En sådan kyrka är inte bra för någon. I förlängningen är den inte ens bra för den vänsterrörelse som eftersträvar den. All den stund vi börjar omskapa Jesu lära till det vi vill att den ska vara tar vi ett steg bort från ljuset och sanningen. Så låt oss hoppas att årets kyrkoval istället leder Svenska kyrkan tillbaka till Jesu ord. För folkkyrkans skull
."

Det finns många predikanter som övergett evangeliet och predikar ett "må bra"-budskap. Det är naturligtvis bra om gudstjänstbesöket resulterar i att folk mår bra, men förkunnelsens avsikt kan knappast vara att ge människor en känsla av att må bra medan de är på väg till förtappelsen.

Bibeln lär tydligt att livet har en dubbel utgång. Att gå förlorad eller få evigt liv. "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv." (Joh 3:16)

Jesus älskar människorna så mycket att han gav sitt liv för att de inte skulle gå förlorade. Älskar du människorna så mycket att du berättar för dem om den dubbla utgången.

/PB

Inga kommentarer: