22 sep. 2013

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 22 september

Veckorevy från min personliga utsiktspunkt på livet

Så blev det söndag igen. Förra söndagen var avslutningsdagen på FA-cup i fotboll. Fotbollslag med anknytning till Frälsningsarmén samlades från alla delar av Norge, ett lag kom från Sverige och ett lag kom från Spanien.

Det var meningen att det skulle vara söndagsgudstjänst utomhus på fotbollsplanen för alla 250 fotbollsspelare och alla andra som fanns med. Men, det regnade. Alla trötta, blöta fotbollsspelare fick tränga ihop sig in  gymnastiksalen vid sidan av fotbollsplanerna.

FTH, Frelsesarmeens Territorielle Hornorkester, spelade.....

...och en kompgrupp ledde församlingen i lovsång

Under veckan upplevde vi också historiens vingslag blåsa förbi. Gunnar och Agneta Kjellén kom och hälsade på oss i vårt hus. För trettio år sedan bodde de i "vårt" hus, så det var nästan som att komma hem för dem. Dessutom tillbringade våra två minsta barn sina dagar i det huset. Agneta var dagmamma för dem. Gunnar var på den tiden slöjdlärare. Idag jobbar han inom Frälsningsarméns fängelsemission och Agneta jobbar på Frälsningsarméns resurssenter på Jelöy.

Trettio år senare sitter vi igen på samma plats. Utsikten är densamma. Bastöfärjan, som går mellan Moss och Horten passerar som vanligt flera gånger i timmen. Trettio år senare sitter vi igen på samma plats och det känns inte som om vi blivit det minsta äldre. Något klokare kanske. En hel del erfarenheter rikare. Men fortfarande samma glöd för människors frälsning och hur kåren i Moss ska kunna avancera för att vinna "Moss för Kristus".  Vi samtalade länge, bad tillsammans och förberedde oss för den väckelse som snart måste komma.

Igår hade vi en intensiv dag. Vi var barnvakter för mellansonens två små flickor.  Båda föräldrarna jobbade. Sonen som fotbollslärare på Jelöy folkhögskola och sonens hustru på Fretex (Myrorna) på gångavstånd från där vi bor. Förresten, på tal om historiens vingslag, sonen bor i ett likadant hus som vi på Resurscentrets område. För trettio år sedan växte han upp i grannhuset där han nu bor. Men det har jag nog berättat om i en tidigare "Söndagsmorgon".

Men nu är det söndag igen. Inget förmiddagsmöte idag på kåren i Moss, utan i stället "Happy Hour" klockan 17.00. Det blir full fart med gospel för alla och Rut ska tala. Och sedan...dags för en ny arbetsvecka.

Jag ber att det ska bli en välsignad vecka för dig.
Peter Baronowsky

PS. Nästa "Söndagsmorgon" kommer förmodligen att skrivas från Borås, där FAM-huset firar 70-årsjubileum. Rut och jag ska medverka i jubileumsgudstjänsten och Södra Vätterbygdens musikkår ska spela, så det blir mycket pompa och ståt. På tal om historiens vingslag så var det hit till Borås vi flyttade för 25 år sedan då vi återvände till Sverige efter nio år i Norge.

PS2. Vill du uppleva mer av historiens vingslag kan du läsa mitt vittnesbörd. Du hittar det HÄR. Det är förresten snart dags att skriva nästa inslag i den serien.

Inga kommentarer: