21 sep. 2013

Rik inför Gud

SJUTTONDE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET - Rik inför Gud
Söndagens texter: Pred 5:9-15 | 1 Tim 6:7-11 | Luk 12:13-21 | Ps 49:6-12

"Du kan ingenting ta med dig dit du går"
Flera av söndagens texter har samma tema: Du kommer inte att ha nytta av dina materiella rikedomar i livet efter detta.

"Lika naken som han kom till världen går han åter bort: så som han kom, så skall han gå. Ingenting får han ta med sig på färden av allt vad han med möda har förvärvat. Ja, detta är något ont och plågsamt: sådan han kom får han gå härifrån. Vad har han för glädje av sin strävan efter vind?" (Pred 5:14-15)

"...för tomhänta kom vi till världen och tomhänta skall vi gå ur den. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda. De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människorna i fördärv och undergång. Kärleken till pengar är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande." (1 Tim 6:7-10)
"Men Gud sade till honom: ’Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?’ Så går det för den som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud.” (Luk 12:20-21)

Utan att hänvisa till Bibeln sjöng Cornelis Vreeswijk samma budskap:

"Du kan ingenting ta med dig dit du går
Nej du kan ingenting ta med dig dit du går
Du behöver inga penningar
När du vid porten står
Och du kan ingenting ta med dig dit du går

Du kanske är en rikeman
Som samlar I en penningpung
Fast den för ut är stinn och tung
Du gnider och går an
En kassakista är din gud
Men så en afton får du bud
Och alla dina slantar små
Vad hjälper dom dig då


Du kan lyssna då Cornelis sjunger sin sång HÄR.

Men även om det  är sant att du inte kan ta med dig din rikedom i pengar eller ägodelar, men det finns en sak du kan ta med dig. Din rikedom i Kristus. Då du blir frälst har du börjat det eviga livet som aldrig tar slut.

"Och detta är vittnesbördet: Gud har gett oss evigt liv, och det livet finns i hans son. Den som har hans son har livet. Den som inte har Guds son har inte livet." (1 Joh 5:11-12)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vill tipsa om låten. När du går över floden av Pelle Karlsson. Studera de forntida egyptierna. De försökte verkligen ta med sig guldet, till andra sidan floden Nilen.
Anicasso