17 juni 2015

Hur får man det att fungera?

Om du verkligen vill vara en lärjunge måste du förbli i Guds ord (Joh 8:31). Om du inte förblir i Guds ord är du alltså verkligen inte en lärjunge? Men vad betyder det att förbli i Guds ord? Och hur kan man få det att fungera?

Vi kan kanske få lite hjälp med svar till dessa frågor från Femte Mosebokens sjätte kapitel. Där utgår man från det budet som Jesus betecknar som det största och det viktigaste: "Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft." (5 Mos 6:4).

Det är lätt att förstå att detta är det viktigaste budet för en lärjunge. Förutom att Jesus säger att det är det viktigaste budet, så är det den enda frågan Jesus ställer till Petrus i deras sista samtal: "Älskar du mig" (Joh 21:15+16+17). Jesus frågar till och med Petrus detta tre gånger.

Men hur ska vi kunna förbli i det ordet? Hur ska vi kunna leva i det ordet? Hur ska vi kunna låta bli att glömma det i vardagen? 5 Mos 8 ger oss tips om detta:

1/ Bevara det i ditt hjärta. (vers 6). Tänk på det. Begrunda det. Låt dina handlingar styras utifrån din kärlek till Jesus.

2/ Inpränta det och tala om det (vers 7). Vad talar du om när du sitter hemma tllsammans med någon och när du är ute och går? Tänk vad mycket tid du lägger på meningslösa ord? Bestäm dig för att tala om det som är det viktigaste i ditt liv - kärleken tll Jesus

3/ När du lägger dig och när du står upp (vers 7). Det är viktigt att alltid kunna tala om Jesus. Men för att förbli i Guds ord behöver du också ha fasta mötesplatser och tider tillsammans med honom. Här rekommenderas det en stilla stund på morgonen och en på kvällen. Dessa stunder är viktiga för att du ska kunna förbli i Hans ord.

4/ Ordna ditt liv så att du ofta blir påminnd om Guds ord (vers 8-9). Texten föreslår att ha dem synliga på din arm och på din panna och på dina dörrposter. Idag finns det rika möjligheter att ständigt bli påminnd om Guds ord. Du kan få ett bibelord till din mobiltelefon dagligen som ett SMS eller mejl. Ja, du kan ha hela Bibeln på din surfplatta eller telefon. Texten föreslår också dörrposterna som ett bra ställe att fästa Guds ord så att du kan förbli i ordet varje dag. Varför inte vid sidan av spegeln om du använder mycket tid där? Varför inte ha med dig din Bibel synlig för att läsa på bussen, flyget eller andra platser? Folk kommer att lägga märke till att du omger dig med Guds ord och det leder till nästa punkt:

5/ Då de börjar fråga varför (vers 20) du läser Bibeln, varför du bär ett kors, varför du bär Frälsningsarméns uniform, då är det dags för dig att berätta vad Jesus beyder i ditt liv och hur han har förvandlat och berikat ditt liv.

/PB

Inga kommentarer: