2 dec. 2019

Vittnesbördet: Mer värdefullt att leva efter Guds vilja än att bryta mot den.

Intervju i Vårt Land (Norge)
"For homofile Bjørn Helge Sandvei er det mer verdifullt å leve etter Guds vilje enn å bryte med den. Selv om det betyr å leve alene."

Bjørn Helge Sandvei blir intervjuad i Vårt Land. Tidningen presenterar honom så här: 77 år gammal. Förstelektor emeritus vid Menighetsfakulteten Vetenskaplig Högskola. Har undervisat i grekiska hela livet. Homosexuell, men har valt att leva ensam.

Här kommer några utdrag ur artikeln (i min översättning till svenska):

Fram till 2009 var det bara familjen, vänner och kollegor som visste orsaken till att Sandvei aldrig hade haft ett förhållande med någon. Orsaken blev offentlig då han lät sig intervjuas i boken "Mine homofile venner" av Espen Ottosen.     Sandvei hade väntat sig reaktioner, men blev överraskad av att de mest negativa kom från kristna, liberala teologer. 
- Dom blev förnärmade. Det var som om de sa: "Här har vi öppnat alla möjligheter, men du säger nej tack"
   Den norska kyrkan och en rad teologer har godkänt samkönade relationer. Efter grundliga studier av bibeltexterna och deras kontext, är Sandvei däremot överbevisad om att homosexuellt samliv strider mot Guds vilja. 

Sandvei har hört många säga att man förnekar en viktig del av sig själv om man avstår från sexualliv.
- Men det är Jesus själv som säger "Om någon vill följa mig, måste han förneka sig själv, ta upp sitt kors och följa mig." Att en kristen måste säga nej till något i sin natur gäller inte bara homosexuella, säger Sandvei.

Att Gud instiftade äktenskapet mellan man och kvinna i Första Moseboken är inte något som Sandvei kan hoppa över. Särskilt inte när Jesus själv hänvisar till skapelseberättelsen i sin undervisning om äktenskapet i Nya Testamentet, och därmed bekräftar berättelsens auktoritet. 
   Sandvei blir inte heller överbevisad av teologer som undergräver Paulus avvisning av homofili. De som gör det hävdar gärna att att Paulus ord om homosexualitet handlar om sexuella relationer mellan vuxna och barn eller unga pojkar, och inte på likvärdiga relationer som vi ser idag.
- I den grekiska kulturen fanns det visserligen vuxna män som hade sex med yngre pojkar. Men det var också vanligt med jämbördiga relationer. De som menar att Paulus inte hade kunskap om detta, de har inte kunskap om Paulus, menar Sandvei.

Från Vårt Land (Betallänk):  https://reportasje.vl.no/artikkel/1182-homofile-bjorn-helge-velger-a-leve-alene-jeg-foler-ikke-at-jeg-har-levd-mindreverdig

Inga kommentarer: