29 maj 2013

(2) En vision för de förlorade, eller en förlorad vision?En vision för de förlorade, eller en förlorad vision?- Del
Harold Hill, Nya Zeeland.
Ett bidrag till "Thought Matters Conference 2012". Hämtad från fsaof.blogspot.com. (Detta är ett utdrag ur artikeln. Hela artikeln på engelska hittar du HÄR). Del 1 på svenska hittar du HÄR.

Vad ser vi nu?
Till att börja med hur är det med att frälsa människor från helvetet? En frälsningssoldat från den första tiden var en obekväm person att dela tågkupé med. Han skulle fylla dina öron med tal om detta. Idag är många av oss mer angelägna att visa hur normala och icke-påträngande vi är. Det faktum att många frälsningssoldater har blivit mindre motiverade att engagera sig i personlig evangelisation pekar på en minskande överlåtelse till de doktriner som ligger till grund för evangelisation. Vi kan uppleva att det faktum att vår granne är på väg till helvetet berör oss mindre än risken uppfattas som påflugna i våra försöka rädda honom från helvetet….
….Det betyder inte att moderna frälsningssoldater inte tror, eller att syndare inte längre förs till tro genom våra vittnesbörd – vi tackar Gud för att det fortfarande händer – men Booth skulle antagligen betrakta några av oss som människor  som inte ser ut att någon brinnande omsorg för de förlorade.”

Och vad hände med Booths andra vision, samhällets frälsning
Över hela världen finns det skaror av frälsningssoldater och anställda som arbetar energiskt med den sociala misären. Ibland är de inte bara engagerade i konsekvenserna av social orättfärdighet utan engagerar sig även i de strukturella orsakerna. Under många år har det kanske inte talats så mycket om detta på grund av fruktan att upplevas som ”politiska”, men på senare år har detta fått en mer framträdande plats i vår tjänst. Vårt Mission Statement för Nya Zeeland är ”Omsorg om människor, förvandla liv, reformera samhället”…
… Jag vet att många framhåller att vår tjänst måste vara riktad till hela människan, inte begränsad till att “frälsa själar”, och att till och med ge ett glas vatten i Jesu namn bidrar till världens frälsning, men skulle William Booth vara tillfreds med att hans vision inräknas i allt vad vi gör, i både ord och handlingar?
Har den evangeliska kallelsen blivit urvattnad? Om det är vad vi ser nu, och om det skulle betyda att vi förlorat visionen,
Hur gick det till?
Vi idealiserar ofta den tidiga Frälsningsarmén och ser på den som en tid av enorm tillväxt, och statistiskt nådde Australien sin höjdpunkt runt 1900. På knappt en generation hade energin från de första åren börjat mattas av, visionen började blekna. Reinhold Niebuhr citerar Luther som skrev: ”Normalt överlever sekteristiska organisationer bara en generation…" 

Den andra generationen äger inte den övertygelse som de ärvt med den glöd som deras fäder hade, vars övertygelse formades i hetluften av konflikt och risk att bli martyrer. Barnen och barnbarnen till dem som upplevt miraklet då öl förvandlades till möbler, hade inte nödvändigtvis upplevt samma radikala, mirakulösa omvändelse i sitt eget liv. De växte upp i frälsningsarmévärlden och den var deras invanda subkultur, men de ärvde inte nödvändigtvis samma evangeliska glöd. Många upplevde denna subkultur begränsande och börja att dra sig bort.

Inga kommentarer: