19 juni 2015

"Varför avfärdar kyrkan polygami?"

Ja, så stod det i en rubrik i Kyrkans Tidning: "Varför avfärdar kyrkan polygami?" Först trodde jag det var en ironisk fråga, men efter att ha läst inlägget flera gånger förstod jag att artikelförfattaren menade på allvar att kyrkan ska acceptera polygami (att vara gift med flera personer samtidigt).

I inlägget kan man läsa: "Till diskussionen vill jag lägga frågan om polygama äktenskap som snart blir omöjligt för Svenska kyrkan att hålla på avstånd. Polygami förespråkas i dag i praktiken av Liberala ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund, Moderata ungdomsförbundet Skåne, Piratpartiet, Feministiskt initiativ, RFSL och flera tongivande miljöpartister. Den allmänna inställningen till denna levnadsform förändras i detta nu i rasande takt."

Jag tänker tillbaka. det var bara några år sedan det skulle tas beslut om samkönade äktenskap. Samtliga kyrkosamfund och många andra instanser i tillägg var emot en sådan förändring av äktenskaplagen. Efter att Riksdagen, trots det, tog beslut om samkönade äktenskap, tog det inte lång tid förrän några kyrkor förändarde mening och införde ritualer för samkönade par.

Jag skrev då att det inte skulle ta så lång tid innan det blev aktuellt med polygami. Argumentetn är desamma. "Varför ska staten bestämma vem jag sk bli förälskad i?" - "Varför ska staten bestämma hur många jag ska bli förälskad i?"

Inlägget i Kyrkans Tidning avslutas med orden "När så kyrkans medlemmar kräver att de polyamorösa ska ”inkluderas”, har kyrkan då några fortsatta skäl till att ”avfärda polygami”?

Jag skulle kunna säga "Vad var det jag sa?", men jag säger inte det. Jag beklagar bara att vi befinner oss på ett sluttande plan, där till slut alla begränsningar ska tas bort så att människan till slut kan bli "fri". Men blir man verkligen fri i ett allt tillåtande samhälle?

(Artikeln i Kyrkans Tidning finner du HÄR.)

Peter Baronowsky

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter!

Tack att du uppmärksammade min debattartikel. Jag inser att jag kanske borde ha skrivit att jag är emot polygami och även samkönade äktenskap. Det var inte tydligt och har nog att göra med att jag är oerfaren att debattera.

Anledningen till att jag skrev var att jag läste igenom Kyrkostyrelsens utredning om varför samkönade äktenskap skulle införas, och insåg att alla argumentet för polygami fanns däri. Detta innebär naturligtvis att Svenska kyrkan kommer införa polygami när samhällsandan "kräver" det.

Målet med min artikel var därför att i förlängningen väcka människors tankar kring om äktenskapsreformen 2009 verkligen var så bra.

Jag är dessutom aktiv i Frimodig kyrka som står längst ner i artikeln. Vi är fortsatt kritiska till äktenskapsreformen 2009.

Önskar dig allt gott,
vänliga hälsningar
Anders Lundberg

rupeba.se sa...

Hej Anders

Tack för din kommentar. Nu förstår jag bättre.
Lycka till i allt du gör i Frimodig kyrka och på andra arenor.

Peter Baronowsky