16 okt. 2019

Kristen tro visar vägen till försoning och fred- Per Ewert i Världen idag -
Årets fredspristagare heter Abiy Ahmed. Även om han tillhörde förhandsfavoriterna till priset är han inte lika känd i Sverige och svensk kristenhet som fjolårets pristagare, Denis Mukwege.

Men de delar en central drivkraft – en kraft som också måste anses central i bådas beslutsamhet att verka för fred och upprättelse. De följer båda en högre Herre, snarare än jordisk maktpolitik.

Många känner Etiopien som ett land svårt präglat av svält och krig. Under tjugo år har strider då och då blossat upp mot grannen Eritrea. Det dröjde tills Ahmed blev landets ledare ifjol innan seriösa initiativ togs för att lösa konflikten. Den nye premiärministerns målmedvetenhet ledde på kort tid till ett oväntat, välkommet men också ömtåligt fredsavtal.

För det belönas han nu, i en utmärkelse helt enligt inriktningen i Alfred Nobels testamente.

Men det finns också en djupare dimension i premiärminister Abiy Ahmeds liv: den kristna. Han är aktiv medlem i landets pingströrelse, och hans anförande som nyvald premiärminister bar drag av predikningar.


Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/ledare/kristen-tro-visar-vagen-till-forsoning-och-fred/repsiw!lcubvNSPn3UhPXSuOUHsNQ/

Inga kommentarer: