26 dec. 2023

Annandag jul: Stefanus den förste martyren



Idag har Stefan namnsdag och i kyrkoåret har den här dagen "Martyrerna" som tema. 
Stefanus blev den förste martyren. 

Stefanus var egentligen socialarbetare i församlingen. Han valdes tillsammans med sex andra lärjungar som valdes för att göra tjänst vid borden vid den dagliga utdelningen av mat. Jobbspecifikationen för det uppdraget var att de skulle vara uppfyllda av Ande och vishet (Apg 6:3). I bibeltexten kan vi läsa att Stefanus var en man uppfylld av tro och den helige Ande (Apg 6:5).

Stefanus var inte vara socialarbetare som gjorde tjänst vid borden, han gjorde också stora under och tecken bland folket. (Apg 6:8).

Men alla tyckte inte om det Stefanus gjorde så de hetsade upp folket och de äldste och skriftlärda, och dessa överföll Stefanus och förde honom inför Stora rådet (Apg 6:12).

Inför Stora rådet håller Stefanus ett långt tal (Apg 7). Då de hörde Stefanus tal blev de ursinniga. Då Stefanus står där, alldeles ensam med en ursinnig folk mot sig, får Stefanus en uppenbarelse av Jesus (Apg 7:56). 

Folkhopen började sedan att stena Stefanus som föll på knä och ropade: "Herre, ställ dem inte till svars för denna synd". Med de orden insomnade han (Apg 7:60).

Stefanus blev den första kristna martyren. Efter det har många fått lida martyrdöden för sin kristna tro.

Be för dem som idag är förföljda för sin tro på Jesus idag!

Inga kommentarer: