9 dec. 2023

OFFERTJÄNST – 1 Krön 29

 

Bibelläsning: Första Krönikeboken 29
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Chronicles+29&version=SFB15

"Av hängivet hjärta bar de fram sina frivilliga gåvor åt Herren" (1 Krön 29:9 FB)

David börjar närma sig slutet av sin livsvandring. Han brann för att Guds tempel skulle byggas. Det skulle byggas av hans son Salomo. Men eftersom David såg på sin son som ung och vek (vers 1) ville David samla ihop så mycket rikedomar som möjligt för att underlätta för tempelbygget.

David ger själv det han äger (vers 3) och folket bar fram sina offergåvor (vers 8). Alla var glada över de frivilliga gåvorna som gavs av ett hängivet hjärta (vers 9).

Man tackar Gud för att man får bära fram gåvorna (vers 13). Man såg inte på gåvorna som ett offer, men menade inte ens att man gav det av egen kraft (vers 14), "Nej, från dig kommer allt, och ur din hand har vi gett det åt dig" (vers 14). Sedan följde lovsång och tacksägelse till Gud (vers 20).

Vilken glädje och vilken tacksamhet man manifesterade då man fick bära fram till Gud det som Gud hade välsignat dem med!
______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Hur är det med offergudstjänsten i din församling/kår, eller i ditt eget liv? 
_______________________________

Innehåll:
- Vers 1-9
David håller tal om vikten att offra till Templet.
Ledarna bär fram sina offer och folket gladdes sig över alla frivilliga offer.
- Vers 10-25
Davids bön och tacksägelse
- Vers 26-30
David dör

Kommentar:
I det sista kapitlet i Första Krönikeboken ser vi en beundransvärd offervillighet till Guds Tempel. Först David själv (vers 1-5) och sedan ledarna (vers 6-9), "..de bar fram sina frivilliga gåvor åt Herren av hängivet hjärta". David hade mycket väl kunnat beordra en extra skatt för att bekosta Templet, men här ges det frivilligt av ett hängivet hjärta. Det ser ut som om Davids offervillighet som grundade sig på tacksamhet till Gud, smittade av sig på de andra. Paulus skriver till församlingen "Var och en ska ge vad han har bestämt i sitt hjärta, inte med olust eller tvång, för Gud älskar en glad givare" (2 Kor 9:7).

I Davids lovsång och tacksägelse läser vi om Guds makt och härlighet och att riket tillhör Gud (vers 11). Den traditionella avslutningen i Herrens bön (Matt 6:9f) är troligen hämtad från denna vers.

I Davids bön ber han också för sin son Salomo. Han ber att Salomo ska få ett hängivet hjärta så att han håller sig till Guds Ord (vers 19).

David regerade i Israel i fyrtio år, ca 1010-970 f.Kr.

Till eftertanke:
Davids bön för Salomo var att han skulle få "ett hängivet hjärta" (vers 19). I Levande Bibeln är det översatt med "fullständigt överlåten till Gud".
- Vad innebär det att leva fullständigt överlåten till Gud?
- Hur stämmer det överens med mitt liv?

I kapitlet läser vi om en glädjefyllt frivilligt givande till Gud.
- Hu stämmer det överens med mitt givande till Gud?

Inga kommentarer: