12 dec. 2023

Det kom en fråga...

 



Adventskalendern med utgångspunkt i Uppenbarelseboken lucka 7 handlar om Uppenbarelseboken kapitel 7. Som kommentar till det inlägget kom följande frågor.

"Jag funderar ofta på detta om när uppryckandet ska ske ?
Mina tankar går fram och tillbaka från början eller efter 3 1/2 år in i vedermödan .
Men det är som du säger , som i Noa dagar .
Har då oftast tänk på hur det var bland människorna att de tänkte bara på sig själva och vad de ville ha och inte tänkte på Gud .
Undrar på Matteus 24:22 ! Om inte den tiden förkortades skulle ingen människa bli räddad .
Och varningar att inte ta märket .( när sker det)
Om vi är uppryckta vilka varnar Han ?
Kan man få en andra chans ?
Men så som genom eld ? Martyrskap .
Många funderingar , det viktigaste är att vara redo"


Hej och tack för dina frågor. Jag ska försöka ge mina svar på dina frågor så kortfattat som möjligt.

Jesus håller ett långt tal om de sista tider (Matt 25). Där använder Jesus ett stort utrymme för att beskriva den stora nöden som vi brukar kalla Vedermödan. Jesus talar där om de stora katastrofer som kommer att drabba människorna.

Enligt Jesus avslutas den perioden med att Jesus kommer synligt tillbaka och alla jordens folk kommer att se honom (Matt 25:30).

I samma tal talar Jesus om en annan händelse. Människor kommer att försvinna från jorden: "Två män ska vara ute på åkern. Den ena tas med och den andre lämnas kvar. Två kvinnor ska mala på en handkvarn. Den ena skall tas med, den andre lämnas kvar" (Matt 25:40-41). Den händelsen brukar kallas Uppryckelsen och beskrivs noggrant i 1 Tess 4:13-18).

Det mest logiska händelseförloppet, enligt min mening, är att uppryckelsen sker innan den stora Vedermödan bryter in. Gud hämtar sitt folk innan den stora katastrofen. Det är vad Gud normalt gör. Jesus hänvisar också till den med bilden från Noas dagar (Matt 25:37) Gud tar undan sitt folk (i en stor ark) innan den stora floden kommer över jorden. Det finns många liknande händelser i Bibeln där Gud tar bort sitt folk för en katastrof.

Uppenbarelseboken har samma ordningsföljd:
Kap 1-3 innehåller breven till de sju församlingarna och fokus är vad som sker på jorden före Vedermödan.
I kap 4:1 ser vi att en dörr öppnas till himlen och en röst säger "Kom hit upp". Det skulle kunna vara Uppryckelsen. 
Därefter skildras det som händer från ett himmelskt perspektiv. Man ser hur den ena katastrofen efter den andra avlöser varandra och man får även en bild av livet i himlen:
En oräknelig skara av människor (inte änglar) som lovsjunger Gud i vita kläder (Upp 7:9-17).
Sedan fortsätter berättelsen om katastrofer som avlöser varandra tills himlen öppnar sig på nytt och Jesus kommer tillbaka (Upp 19:11-14). Han kommer tillsammans med de himmelska härarna i vita kläder (den församling som rycktes upp) och upprättar Guds rike på jorden.

Så vi kan alltså se samma händelseförlopp i både Jesu tal i Matt 24 och i Uppenbarelseboken.

Du frågar om situationen under Vedermödan: 
Om vi är uppryckta vilka varnar Han ?
Kan man få en andra chans ?
Men så som genom eld ? Martyrskap .

Efter uppryckelsen finns det miljoner människor kvar på jorden som känner till de bibliska berättelserna utan att vara kristna. En del av dem kommer förmodligen att bli kristna under Vedermödan och bli förföljda och dödade. En sådan berättelse kan vi läsa i Upp 11:1-12. Där är de två vittnen som profeterar på gatorna i Jerusalem. Människor som inte vill tro blir irriterade och till slut blir de två vittnena dödade och liggande på Jerusalems gator och hela jordens befolkning kan se dem och gläds över att få slippa höra deras profetior. Men efter några dagar blir de två profeterna levande igen, dörren till himlen öppnas och de får stiga upp till himlen. De får alltså en alldeles egen Uppryckelse.

Så till dina frågor. Jag tror att många människor blir frälsta under Vedermödan och finns på jorden och varningen du talar om gäller de människor som blivit frälsta under Vedermödan. Det finns alltså möjlighet till en "Andra chans" med den möjligheten är inte att rekommendera. Den innebär förmodligen martyrdöden.

Din fråga "Och varningar att inte ta märket .( när sker det)"
Enligt den tidsplan som jag skisserat är det en händelse under Vedermödan. "Vilddjuret" har tagit makten på jorden och inför ett handelssystem som bygger på en talkombination. För att ingå i det handelssystemet ingår också att underkasta sig och dyrka Vilddjuret (UPP 13:11-18).

Ja, det var ett försök att kortfattat svara på dina frågor. För dem som vill studera ämnet vidare har jag skrivit en bok som kom ut under hösten 2023. Den heter ANKOMSTBOKEN. Den intresserade kan köpa boken du kan läsa om den boken och alla våra andra böcker i vår webbshop på www.rupeba.se.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: