8 dec. 2023

EN FADERS RÅD – 1 Krön 28

 


Bibelläsning: Första Krönikeboken 28
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Chronicles+28&version=SFB15

"Var stark och frimodig och gå till verket. Frukta inte och var inte förfärad! Ty HERREN Gud, min Gud, skall vara med dig. Han skall inte lämna dig och inte överge dig." (1 Krön 28:20 FB)

Då David börjar närma sig slutet av sitt liv ger han sin son Salomo några vägledande ord inför maktskiftet. Råd som du och jag få ta till oss från vår far i himmelen:
1/ "Tjäna Gud med hängivet hjärta och med villig själ." (vers 9)
2/ "Om du söker honom (Gud) låter han sig finnas av dig." (vers 9)
3/ "Var nu uppmärksam, ty Herren har utvalt dig." (vers 10)
4/ "Var stark och frimodig och gå till verket. Frukta inte och var inte förfärad! Ty HERREN Gud, min Gud, skall vara med dig. Han skall inte lämna dig och inte överge dig, till dess att allt arbete för tjänstgöringen i HERRENS hus är avslutat." (vers 20)

Läs igenom verserna flera gånger. Be och tänk över hur de verserna kan tillämpas i din situation i ditt liv. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Var uppmärksam ty Herren har utvalt dig" vers 10

 __________________

Innehåll kapitel 28:
David ger anvisningar om tempelbygget och ger goda råd till sin son Salomo.
__________________

Kommentar:
Israel tillhörde Gud och inte någon jordisk kung. Den normala tronföljden, att den förstfödde sonen tar över kungamakten från sin far, gäller inte här. Här är det Gud själv som utser nästa kung. Efter Saul utsåg Gud David som den tillträdande kungen trots att han inte var ättling till Saul. Efter David utsåg Gud Salomo till kung trots att han inte var den förstfödde (vers 5-6).

Det fanns ett villkor för att Salomo skulle få besitta landet och lämna det i arv till sina barn till evig tid (vers 8). Villkoret var att Salomo skulle hålla fast vid alla Guds bud och följa dem noga. Allt som inte är i linje med Guds vilja och byggt på hans ord kommer att rasa samman även om det bär hans namn. Det gällde då och det gäller idag. 

Inför allt arbete med Templet som Salomo skulle bygga får han uppmaningen att vara stark och frimodig, att inte vara rädd eller modlös, för Herrens ska vara med honom (vers 20).

Dessa två uppmaningar:
1/ att hålla fast vid Guds ord och följa dem (vers 8)
2/ att vara stark och frimodig (vers 20)
...var samma uppmaningar som Josua fick då han skulle erövra det utlovade landet (Jos 1:6-9).

Till eftertanke:
Salomo fick många goda råd från sin far. Jag skulle vilja sammanfatta kapitlet med dessa ord: Håll fast vid Guds ord och tjäna honom med ett hängivet hjärta (vers 8-9).
- Tänk igenom dessa två råd? Kan du tänka dig att ha dessa råd som två ledfyrar för ditt liv?

Salomo fick också rådet: "Var nu uppmärksam, ty Herren har utvalt dig." Även om du inte är på väg att bli kung i Israel så är du också utvald till en speciell tjänst.
- Tänk igenom vad du tror att Herren har utvalt dig till? (Om du svarar att han inte har utvalt dig till något då har du tänkt fel. Tänk vidare) 

Inga kommentarer: