7 dec. 2023

GUDS LÖFTE – 1 Krön 27

 

Bibelläsning: Första Krönikeboken 27
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Chronicles+27&version=SFB15

"Men David tog i förteckningen inte upp dem som var under tjugo år, ty HERREN hade lovat att han skulle föröka Israel som stjärnorna på himlen."
(1 Krön 27:23 FB)

David organiserade försvaret av landet och satte upp tolv härar med vardera 24.000 man som skulle tjänstgöra varsin månad under året. Israel var omgivet av andra folkslag som gärna ville hitta en svag punkt i Israel för ett anfall.

På samma sätt måste vi också alltid vara beredda, iklädda Guds vapenrustning, för att kunna "stå emot djävulens listiga angrepp" (Ef 6:11).

Men David visste att han inte kunde lita på sin eller Israels egen förmåga att stå emot fienderna. Ytterst vilade Davids och Israels framtid på löften som Gud hade givit till Abraham många hundra år tidigare. Löften om att Herren hade lovat att "föröka Israel som stjärnorna på himlen" (vers 23). Löftet till Abraham kan du läsa i 1 Mos 15:5.

Vad vilar din framtid på? Din hälsa, dina ekonomiska resurser eller på Guds löften över ditt liv?

_______________
 - Mannakorn att tugga på under dagen:
"Sök först Guds rike och hans rättfärdighet,
så skall ni få allt det andra också
"
(Matt 6:33)
_______________

Innehåll:
- Vers 1-15
Inrättande av tolv häravdelningar, en för varje månad.
- Vers 16-24
Israels hövdingar över de tolv stammarna.
- Vers 25-31
Tillsyningsmän över kungens skatter, jordbruket, vingårdarna, olivplanteringarna. nötboskapen, kamelerna, åsninnorna och småboskapen.
- Vers 21-24
Davids personlige rådgivare

Kommentar:
I kapitel 27 lämnar vi uppräkningen på de levitiska tjänsterna i Templet och går över till den mer sekulära sfären, krigsfolkets avdelningar.

Davids här bestod av 288.000 man. 24.000 av dem tjänstgjorde varje månad och de tolv härförarna kommer från listan på Davids hjältar (11:10-31). Det betyder att 24.000 soldater var beredda att försvara landet varje månad och vid behov kunde David med kort varsel samla hela hären på 288.000 man.

Den sista delen av kapitlet handlar om Davids rådgivare. Där återfinns, som kungens rådgivare, Ahitofel som ställde sig på Absaloms sida i upproret mot David och Hushaj som hjälpte David att återfå makten. Det framgår inte vilken titel Hushaj hade, det står bara att han var Davids vän (vers 33).

Till eftertanke:
David hade hade nu säkrat kungariket och omgav sig med en stark krigsmakt. Tidigare hade han gått igenom många umbäranden och motgångar, men genom allt hade han lärt sig att sätta sin lit till Herren och inte till mänskliga resurser, vilket framgår i många av Davids psalmer.
- Vad sätter du din lit till inför framtiden? Din hälsa, dina ekonomiska resurser, din egen förmåga eller på Guds omsorg och beskydd?

Inga kommentarer: