8 mars 2009

Trosrörelsens pastorer tackar nej till alkohol

(De svenske forkynnerne i trosbevegelsen lovte hverandre totalavhold fra alkohol. bildet er fra Livets Ord i Uppsala. Fra DagenMagazinet)
Vid en konferens för trosrörelsens pastorer togs ett gemensamt beslut att pastorerna skulle avhålla sig från alkohol, samt att de skulle verka för avhållsamhet i sina församlingar.
Helnykterhet var tidigare en självklarhet inom frikyrkan, men på senare år har bruket av alkohol ökat också bland frikyrkomedlemmarna.
Genom sitt beslut följer trosrörelsens pastorer Frälsningsarméns linje. I Frälsningsarmén är det inte bara pastorerna som lovar att avhålla sig från alkhohol, utan varje frälsningssoldat avlägger ett nykterhetslösfte i förbindelse med soldatinvigningen.
Frälsningsarméns ställningsstagande mot alkoholbruk har i första hand inte varit grundat på teologiska argument, utan på solidaritet med dem som har problem med sitt alkholintag. I Sverige räknar man med att tio procent av befolkningen har alkoholproblem.
Vi behöver verkligen alkoholfria miljöer i vårt samhälle och jag tycker att fler frikyrkor skulle våga ta steget mot helnykterhet. Av solidaritet med dem som kämpar med sitt missbruk.

Norska DagenMagazinet skriver:
På møtet i Uppsala skrev deltagerne under et dokument der de selv forpliktet seg til helt å avstå fra alklhol. Nå skal man også samle inn underskrifter fra de av medlemmene i predikantorganisasjonen som ikke var tilstede under samlingen.

I dokumentet heter det blant annet: «Vi ser en urovekkende tendens til at det skjer en raskt liberalisering av synet på alkohol i kristne sammenhenger der dette bare for noen år siden var helt utenkelig. I denne situasjonen vil vi som pastorer og predikanter i trosbevegelsens menigheter i Sverige gi vår sterke støtte til en totalavholdslivsstil... Som undertegnere av dette dokumentet har vi valgt å lever avholdende og avstå fra alkohol samt å arbeide aktivt for at våre menigheter skal bli alkohofrie miljøer.»


I DagenMagazinet finns även en lista på de 40 pastorer som hittills skrivit under beslutet.

Dagen skriver:
"Det var på predikantkårens årsmöte i slutet av februari som alla närvarande ställde sig bakom ett uttalande om vikten av nykterhet. Men det stannade inte bara vid en allmän uppmaning. De lovade även själva att leva ett helnyktert liv, enligt ett pressmeddelande från Livets ord.

Ställningstagandet ska ses mot bakgrund av den ökade alkoholkonsumtionen i Sverige. Trosrörelsens pastorer tycker även att det är fel att inte ens frikyrkor numera är alkoholfria zoner, och de ska arbeta för att de kyrkor de själva representerar ska vara helt alkoholfria miljöer."

Trosrörelsens pastorer lovar leva helnyktert Dagen
Fem andra samfund om Trosrörelsens beslut Dagen


peppebaron

Inga kommentarer: