26 mars 2009

Utan sina glasögon såg inte Booth människorna som kom till botbänken

Frälsningsarmén kom till de nordiska länderna under 1880-talet. Frälsningsarmén i flera av de nordiska länderna har med tanke på sin höga ålder börjat visa intresse för att dokumentera historien bakom rörelsen i form av muséer.
Med anledning av att Frälsningsarmén i Finland öppnar ett nytt museum skriver
Dagen:
"Frälsningsarméns grundare William Booth var glömsk på äldre dagar. Han glömde inte bara sina glasögon i Helsingfors 1909 utan också en visselpipa i Sverige.Den världsberömde William Booths glasögon har blivit nummer ett av över tusen historiska föremål på Frälsningsarméns nya museum i Helsingfors. Muséet har byggts upp med hjälp av frivilliga.Museet, som ligger ett stenkast från järnvägstationen, öppnas för allmänheten i dag, torsdag, för att visa hur mottot "soppa, tvål och frälsning" fungerade för ett sekel sedan. Där finns också ett infocenter med färsk fakta om Frälsningsarmén i dag.

Man kan fråga sig varför glasögonen inte sändes hem till London.- Det var ju inte så bra förbindelser till London då. Booth var nästan 80 år vid besöket och hans syn var redan ganska dålig, så man tänkte att han ändå inte behöver dem. Han blev nästan blind innan han dog 1912. Det sägs att hans största sorg var att han inte längre kunde se människorna komma till botbänken, berättar Sirkka Paukku"

Inga kommentarer: