15 juni 2013

Förlorad och återfunnen

Söndagens texter - 3:e söndagen efter trefaldighet - Folkbibeln: Jes 51:1-3 | Ef 2:1-10 | Luk 15:8-10 | Ps 119:170-176

Liknelsen om det återfunna myntet
"Eller om en kvinna har tio silvermynt och tappar bort ett av dem, tänder hon då inte ett ljus och sopar huset och letar noga, tills hon hittar det?  Och när hon har hittat det, samlar hon sina väninnor och grannkvinnor och säger: Gläd er med mig! Jag har hittat silvermyntet som jag tappade.  Jag säger er: På samma sätt blir det glädje bland Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig." Luk 15:8-10)

Lukasevangeliet 15 är avdelningen för borttappade, förlorade saker. Har du tappat något är det här du ska leta. Det kapitlet handlar om ett återfunnet får, ett återfunnet mynt och en återfunnen son.

Ja, jag vet hur det kan kännas att tappa bort något värdefullt. Rut tappade bort sin vigselring och vi letade och letade, men den var förlorad. Det tog trettio år innan den blev återfunnen. Du kan läsa hela den berättelsen HÄR.

Men i dagens bibeltext är det inte en speciell sak med affektionsvärde som är förlorad. Det är bara ett av många silvermynt. Det var inget speciellt med det silvermyntet. Det var bara - ett silvermynt.
Men på samma sätt som med det återfunna fåret, ett av hundra, är det något som fattas i Guds ögon. 99 får eller 9 silvermynt kunde inte trösta Gud. Ett fattas. Det kunde inte ersättas med något annat.

Så är det också med dig i Guds ögon. Du är oersättlig. Det finns bara en enda dig. Gud har bara gjort dig i ett exemplar. Han älskar just dig och tröstas inte genom att finna nio andra.

Då myntet hittades samlade kvinnan sina vänner och bjöd dem på fest. Då vi hittade vigselringen blev vi verkligen glada. Då en syndare omvänder sig blir det glädje i himlen.

Gör himlen glad! Inget glädjer himlen mer än att se en människa bli frälst. En människa som varit förlorad och som blir återfunnen.

Vill du påverka himlen och göra änglarna glada? Se dig om. Finns det någon som du kan hjälpa att hitta hem? Fadern står och väntar på sin förlorade son. Då han blir återfunnen blir det stor fest. Var med och ordna fest i himlen!

Inga kommentarer: