22 nov. 2013

En ensam etiopier

Jag håller just nu på att läsa Apostlagärningarna i min dagliga bibelläsning. I morse läste jag det åttonde kapitlet. Det handlar om väckelsen i Samarien.

Filippus hade flytt från Jerusalem för att undgå föröljelsen som följde efter det att Stefanus stenades ihjäl. Filippus kom till Samaria. Men istället för att hålla låg profil började han predika och förmedlade tecken och under (vers 6). Det blev en väckelse i Samarien och många kom till tro. Rycktet om väckelsen spred sig ända till Jerusalem och Petrus och Johannes skyndade dit för att hjälpa till med väckelsearbetet.

Mitt medan Filippus står i väckelsen får han ett budskap från Gud att bege sig till en öde vägsträcka i Gaza (vers 26). Men, hörde jag rätt, kanske Filippus frågade sig. Han kanske tänkte "Hur kan Gud be mig lämna väckelsen som jag själv var redskapet för att starta för att gå ut i ödemarken?"

Men Filippus var lydig mot den himmelska rösten och gick ut på den öde vägen. Där fann han en ensam etiopier som sökte Gud utan att veta hur han skulle göra. Etiopiern blev kristen och var kanske ett av redskapen till att den kristna tron fick ett så starkt fäste i norra Afrika.

Och så ser jag plötsligt mönstret. Gud använder inte bara stora väckelser som den i Samarien. Han ber vanliga kristna att gå, och så leder han dem till en människa som söker Gud.

I nästa kapitel är det Paulus som ber om hjälp. Han har förlorat sin syn och ropar till Gud. Gud ber Ananias gå och med viss tvekan går han. Paulus blir frälst och blir, genom de brev han skriver, ett redskap för miljoner människors frälsning genom alla generationer.

I kapitlet efter det är det en romersk militär som ber om hjälp. Han hette Kornelius. Gud ber Petrus att gå till honom. Efter starka invändningar låter sig Petrus övertalas och han går till Kornelius hus och många blir frälsta.

Det är så Gud arbetar. Han kan använda en diakon (Filippus), en apostel (Petrus) eller en helt vanlig lärjunge (Ananias).

Idag finns det kanske många "etiopier" därute som ber om hjälp. Eller kanske till och med svenskar i närheten där du bor. Lyssnar du efter Herrens röst? Skulle du vara villig att gå om Gud bad dig?

Ta emot Guds tilltal i ditt liv. Det är där äventyret börjar.

/PB

Inga kommentarer: