3 nov. 2013

Tidig söndagsmorgon i Reykjavik

Så var det söndagsmorgon igen. Och nu har det hunnit bli november och det börjar bli kallt i Reykjavik och bergen runt omkring är snöklädda.

I Reykjavik ligger den stora Hallgrimskyrkan på toppen av stadens berg, väl synlig på långt håll.

- Island är landet som ligger isolerat mitt mellan Europa och Amerika.
- Island är landet där det inte är tillåtet med familjenamn. Alla får namn efter sin fader och alla efternamn slutar på - son eller -dottir.
- Island är landet där det nästan inte finns några träd. Det finns lite dvärgbjörk här och där. Dom säger att om man går vilse i skogen på Island är det bara att resa sig upp, så ser man var man är ovanför trädtopparna.
- Island är landet där man, i alla fall ibland, kan förstå vad en del ord betyder. Testa själv:

Texten på den första markisen är ju lätt. Sedlaveski måste ju vara Sedelväska vilket är det samma som Plånbok. På markis nummer 2 står det Ferdatöskur. Töskur är det samma som danskans taske=väska. Ferdatöskur bli då en väska man har då man färdas, vilket blir Resväska på svenska. Nåväl det är långt ifrån allt man kan förstå.

Frälsningsarméns Högkvarter för Island och Färöarna ligger i en stor byggnad i centrala Reykjavik. I huset finns också kårens lokaler och ett gästhem. På vintern fungerar gästhemmet som studentrum för utländska studenter och på sommaren är det öppet för turister.
FA:s huvudbyggnad i Reykjavik
Under dagarna på Island besökte vi också Dagcentret som ligger i hamnområdet. I samma hus finns också en av Reykjaviks Hertex-butiker (I Sverige = Myrorna). Nu förstår jag plötsligt varför det heter Hertex på Island. I Norge går butikskedjan under namnet Fretex, som är en förkortning av Frelsesarmeens Textil. På Island heter Frälsningsarmén Hjalpraedisherinn och sista delen av ordet betyder Här (=armé). Så Hertex är helt enkelt en förkortning av Här och Textil, på samma sätt som i Norge.
Dagcentret i hamnen med Hertex-butik i gatuplanet
Dagcentret är öppent dagligen mellan 10.00 och 18.00. Dit får man (=oftast hemlösa) komma och få mat, tillgång till internet, en säng att sova i, duschar, kläder och mycken omsorg. De flesta av gästerna tillbringar sedan nätterna på Härbärget inne i Reykjavik. Dagcentret har också en bil som är i gång dagligen mellan 10.00 och 18.00 och som söker upp dem som behöver hjälp och transporterar dem till Dagcentret eller Härbärget eller sjukhuset då det behövs.

Vi är just nu inne i en intensiv helg. I fredags kväll hade vi en mer informell samling för alla officerarena på Island hemma hos divisionscheferna. I lördags hade vi en heldags undervisning för officerarna i den nyöppnade utposten i Mjod (öppnades för ett år sedan) i en av de nyare stadsdelarna i Reykjavik. I lördagskväll var vi på konsert på Frälsningsarmén i Reykjavik.
Officersgruppen på Island
Nu är det söndagsmorgon och vi ska ha två gudstänster. Den första blir på kåren i Keflavik. Då den amerikanska armébasen las ned för några år sedan blev där ett nytt bostadsområde och Frälsningsarmén öppnade en ny kår i området. Den andra gudstjänsten blir på kåren i Reykjavik.

Sedan blir det måndag och dags att åka hem till Norge och en ny arbetsvecka. Jag ber att du ska få en välsignad vecka.
/Peter Baronowsky

Inga kommentarer: