17 nov. 2013

Tidig söndagsmorgon i Bryne

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Plattformen och talarstolen i Bryne
Så var det söndag igen. Efter en vecka fylld av sammanträden i Oslo är vi nu i Bryne på norska västkusten, ganska långt söderut, för att leda en Bibelhelg.

Under den gångna veckan har jag på lediga stunder arbetat med förberedelserna för UTMANINGEN att läsa Nya testamentet och Psaltaren under 2014. Du kan läsa mer om UTMANINGEN HÄR.

Bibelläsningsplanen är nu färdig. Det är en Bibelläsningsplan med mer än sjuhundra länkar. För varje dag under 2014 finns en direktlänk till dagens bibelläsning och en länk till en minikommentar till det aktuella kapitlet. Dessutom kommer det att utarbetas frågor för eftertanke och samtal till varje kapitel i Nya Testamentet.
Mer information om UTMANINGEN kommer efterhand här på rupeba.se. Glöm inte bort att anmäla dig så att du får allt material tillsänt. Du anmäler dig enkelt genom att skriva ett mail till info@rupeba.se med texten "Jag antar utmaningen".

Det känns som om tiden går fort och vi har nu hunnit till den andra halvan av november. Men någon vinter har vi inte sett av ännu. Då vi tidigt på lördagsmorgonen åkte hemifrån för att köra de dryga tio milen till flygplatsen Gardermoen norr om Oslo var det tolv grader varmt. Det är lika varmt som en tidig morgon mitt i sommaren.

Kåren i Bryne presenterar sig själv och sina lokaler på ett filmklipp på en dryg minut. Du kan se det HÄR.

På Wikipedia presenteras kåren så HÄR. Där kan man bland annat läsa följande om kåren i Bryne:
"De første 6 årene hadde ikke korpset eget lokale. Men i 1914 fikk divisjonssjef Rasmus Kristoffersen bygget ett lokale med offiserskvarter. Lokalet var i Meierigata og her hadde Frelsesarmeen Bryne sitt tilholdssted frem til 1994 da de flyttet til Vardheivegen.
Under den 2. verdenskrig ble lokalet tatt av den tyske okkupasjonsmakt og brukt som forlegning for tyske offiserer og soldater. Men Frelsesarmeen holdt fortsatt møter. Først i Time sparebank, så hos Hjalmar Thu, så på loftet på "1900 huset" og til slutt i hønsehuset til Jonas Salte på Ree. Det siste ble kalt "Frelsesarken".
Idag har Frelsesarmeen Bryne korps ca. 120 soldater og ca. 10 tilhørige. Frelsesarmeen Bryne er aktive på mange områder bl.a. så eier Frelsesarmeen Frivillighetssentralen i Time. Høsten 2006 startet Frelsesarmeen Café William som er en kafe for rusmisbrukere, mennesker med psykiske problemer o.l. Her kan hvem som helst komme, få seg en god middag og noen å snakke med
."
Från Bryne kårs hemsida

På kårens hemsida presenteras Bibelhelgen som vi är här för att leda. I sin presentation har de tydligen hittat en bild på oss från den tiden vi hade "P" på uniformerna.

Du kan besöka kårens hemsida HÄR.

Kårlokalen i Bryne
Kåren var väl samlad under lördagens bibelstudier och deltagarna tog budskapet till sina hjärtan.

Nu är det snart dags att åka till kåren för det avslutande mötet i Bibelhelgen. Sedan blir det middag hemma hos löjtnantsparet som är kårledare i Bryn. De är ute på sin första order och började sin tjänst i Bryne den 1 augusti.

Sedan avslutas dagen med hemresa till Jelöy med flyg och bil. Och sedan blir det förmodligen en ny vecka....

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: