24 nov. 2013

Tidig söndagsmorgon i Ålesund

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Ålesund (Foto: Visit Ålesund)
Söndagsmorgon igen. Den här morgonen vaknar vi upp i Ålesund. Förmodligen en av världens vackraste städer. Se kartbilden till vänster och se många fler bilder från Ålesund HÄR.

Det här kan man läsa om Ålesund på Wikipedia:
"Ålesund är en stad i Sunnmøre i Norge, centralort i Ålesunds kommun i Møre og Romsdal fylke. Tätorten (tettstedet) Ålesund har 47 772 invånare (2011), varav 7 353 i Sula kommun. Stadens namn stavades Aalesund före 1921.
Ålesund fick stadsrättigheter 1848. Natten den 23 januari 1904 brann Ålesund.[2] Staden som på den tiden var byggd av trä brann ned till grunden. Befolkningen fick fly mitt i natten med bara några minuter tillgodo. Endast en person dog i branden, men mer än 10 000 personer blev utan husrum mitt i den kalla norska vintern. Vilhelm II av Tyskland brukade semestra i trakten. Efter branden skickade han fyra skepp med material för att bygga tillfälliga skydd och husrum. Efter en planeringsperiod återuppbyggdes staden i sten, tegel och betong i jugendstil, som är känd för sina torn, spiror och dekorativa utsmyckningar.
På natten den 26 mars 2008 inträffade ett kraftigt ras i Ålesund, där ett större bostadshus kollapsade, troligen till följd av att ett stort klippblock släppt från det intilliggande berget."

Men vi är inte här för att njuta av den fina staden. Vi är här för att leda en bibelhelg. Vi landade i lördags vid tvåtiden och första bibelstudiet började 15.30. Efter gudstjänsten idag tar vi flyget hem.

Sist vi hade en bibelhelg i Ålesund var hösten 2009. Vi bodde då i Riga, men vi hade tackat ja till inbjudan till Ålesund innan det var klart att vi skulle flytta till Lettland. Den här gången bor vi i Norge, men vi hade tackat ja till inbjudan då vi bodde i Sverige och inte hade en tanke på att flytta till Norge. Ja, så kan det bli.

En stor nyhetshändelse under den gångna veckan var katastrofen i Riga. Det berör oss naturligtvis på ett speciellt sätt efter att nyligen ha bott i Riga under tre och ett halvt år. Fler av Räddningspersonalen har omkommit under hjälparbetet. Vi ber för deras anhöriga och för de anhöriga till alla de andra offren. Vi ber också för våra vänner i Frälsningsarméns katastrofteam i Riga som finns på plats för att ge hjälp till kropp, själ och ande.

Nu är det snart dags att gå till avslutningsmötet av bibelhelgen i Ålesund. Till sist önskar jag att du ska få en välsignad kommande vecka.

Peter Baronowsky

Inga kommentarer: