16 nov. 2019

UTMANINGEN 16 nov - Ps 136 + 137

HERRENS NÅD VARAR I EVIGHET

Bibelläsning: Psalm 136  
"Tacka herrarnas Herre, ty hans nåd varar i evighet" (Ps 136:3 FB) 

Det är inte svårt att se vad som är budskapet i denna psalm. Den har 26 verser och 26 gånger står uttrycket: "..ty hans nåd varar i evighet".
 

Psalmförfattaren ser sig om i naturen och konstaterar att Guds nåd varar i evighet.


Han går igenom historiska händelser och kan bara konstatera att Guds nåd varar i evighet.


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Och vi kan bara fortsätta att falla in i tacksägelsen och själva konstatera att Guds nåd fortfarande gäller: "Av nåd är ni frälsta" (Ef 2:5) 

HARPOR I PILTRÄDEN

Bibelläsning: Psalm 137
"I pilträden som fanns där hängde vi upp våra harpor" (Ps 137: 2 FB)

Psalm 137 är en klagosång från tiden i den babyloniska fångenskapen. Den berättar om hur de sitter och gråter vid floderna i Babel (vers 1), då de tänker på det förstörda Jerusalem (vers 7).

Att "hänga upp sin harpa" är en bild på att ge upp sin kallelse. Att ge upp. Också lärjungarna var beredda att ge upp efter korsfästelsen och återvända till sitt gamla liv, Petrus sa: "Jag ger mig ut och fiskar..." (Joh 21:3 FB).

Det finns många i dagens kristensverige som har hängt upp sina harpor, som har slutat att leva i sin kallelse. Människor med olika gåvor som besvikna ser sig tillbaka på en tid som aldrig kommer tillbaka.

Men nu det är dags att ta ned harpan från pilträden. Det är dags att börja spela igen. Det finns många sånger som fortfarande är osjungna. Det finns fortfarande många böner som behöver bes. Det finns fortfarande många människor som behöver höra evangeliet om Jesus.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Låt mitt liv bli en lovsång, till din ära

Inga kommentarer: