3 feb. 2009

" Al Jazeeras sändningar på engelska är mer nyanserade än svensk television"

Rapporteringen i svensk radio och tv från Gaza har lett till en lång rad anmälningar till Granskingsnämnden. Foto: Sebastian Scheiner/AP Scanpix
Världen i dag skriver om anmälningar mot nyhetsrapporteringen i SVT:
"Israels attack mot Gaza­remsan har varit ett dominerande inslag i svenska medier den senaste tiden. Många inslag i tidningar, radio och tv har ägnats åt en ensidig kritik mot Israel, vilket väckt frågetecken kring opartiskheten i media. Det har lett till en rad anmälningar till Granskningsnämnden, som har till uppgift att kontrollera om svensk tv och radio följer de regler som gäller, bland annat när det gäller opartiskhet.En anmälan som gjorts av Hans-Göran Björk gäller ett inslag i SVT:s rapport, där en reporter på plats i Gaza själv säger om palestinier i inslaget: ”De har lemlästats av en enda orsak - för att de bor i Gaza”.I sin anmälan skriver Hans-Göran Björk:I inslaget i Rapport, både denna sändning och tidigare sändningar, nämns inte med ett ord att Hamas brutit mot vapenvilan under ett års tid, att raketbeskjutningarna förekommit lika länge, samt att intensiteten ökade med ett 80-tal raketer de sista åtta dagarna före Israels försvar/attack. Inte heller nämns antalet dödsoffer i Israel under raketbeskjutningarna.

Föreningen Fred i Mellanösterns ordförande Oded Meiri är något uppgiven efter tidigare erfarenheter av anmälningar som inte leder till någonting.– Vi har aldrig fått rätt när vi gjort anmälningar till Granskningsnämnden tidigare, man känner sig maktlös. Men vi har pratat om det och kanske gör vi en anmälan igen.Oded Meiri tycker att utvecklingen i svenska media går allt mer mot ensidighet.– Al Jazeeras sändningar på engelska är mer nyanserade än svensk television, och då har det gått långt. Jag blir förnedrad av svensk radio och tv, det kan inte vara rätt. Det har blivit värre. Nu vågar de riktiga antisemiterna träda fram och säga sin mening, utan att få mothugg."

Läs hela artikeln i Världen i dag>>

Inga kommentarer: