16 feb. 2009

Befria biskoparna från politikerna

Göran Skytte skriver i Svenska Dagbladet om "Salighetsverket", ett politiskt instrument för att styra kristenheten i Sverige.

Här kommer ett utdrag av Skyttes artikel:
"Nio av Sveriges tretton biskopar vill slopa kyrkans rätt att viga. Ett skäl de angivit ( DN 6/2) är att den kommande könsneutrala äktenskapslagen utformas utan kyrkans medverkan. Kanske vill de också undvika att få en ny långvarig plågsam intern strid, som frågan om kvinnliga präster.
I normala fall tycker man att saken därmed borde vara klar. En stor majoritet av kyrkans ledare ser detta som den bästa lösningen. Men i kyrkliga frågor är Sverige inte ett ”normalt” land. I kyrkliga frågor är Sverige unikt.
För i Sverige är det inte kyrkans folk och ledning som bestämmer om kyrkans tro och praxis. Det är politiker från de politiska partierna som bestämmer över kyrkan. Politiker som i många fall med sannolikhet sällan eller aldrig sätter sin fot i kyrkan.
Detta system har inte tillkommit av en slump. Det är en målmedveten satsning sedan början av 1900-talet, i huvudsak driven av det socialdemokratiska partiet.
Mycket få svenskar känner till denna historia. Jag för min del skriver lite om det i min bok Omvänd (Libris 2008) och samlar material till en hel bok i ämnet. I korthet:
I början ville det socialdemokratiska partiet avskaffa statskyrkan. På 1920-talet ändrade man linje. Man skulle behålla kyrkan. Och göra den till en del av den socialdemokratiska staten. Statskyrkan skulle användas för att ”befria Sverige från kristendom”.
På 1930-talet formulerar kyrkoministern Arthur Engberg (s) sig så här: ”Låt oss till att börja med avskaffa biskoparna och införa en kyrklig överstyrelse med en generaldirektör för Kungliga Salighetsverket.”
Här planteras det som vi får skörda idag. En kyrka där C-lagspolitiker i kyrkomötet – ”kyrkans riksdag” – bestämmer över präster och biskopar. Biskopar får närvara vid deras möten, men inte deltaga i omröstning."

Bengts blogg skriver också ett inlägg på samma tema med rubriken: Dags att avskaffa Kungliga salighetsverket. Bengt skriver:
"Men nu är det väl dags att befria Svenska kyrkan ur dess tvångströja och fullborda skiljandet från staten så att allt det liv, all tro och allt engagemang får komma till uttryck på sina egna villkor, inte styras av personer som inte på allvar är engagerade i Kyrkans liv. Att de 9 biskoparna vågade häva upp sin röst på DN´s ledarsida kändes som ett befriande ljus i mörkret. Må det inte bara vara ett tomtebloss som snabbt brinner ut. Alla åsiktstalibaner som upphävde sin röst och kritiserade biskoparna för att de vågade uttala sig bekräftar bara hur otidsenligt systemet med partipolitiskt styrning är."

peppebaron

Inga kommentarer: